Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem lennénk szerencsétlen Google helyében, hiszen annak ellenére, hogy szinte minden telefonon az ő operációs rendszerük fut, az üzenetküldő-háborúban úgy alulmaradtak a Whatsappal és a Facebook Messengerrel szemben, hogy a fal adta a másikat. Ebben a csatában hozhat döntő fordulatot az RCS-szabvány, aminek bevezetésén már gőzerővel dolgozik a Google.

Az RCS az angol Rich Communications Services rövidítése, amit tényleg nem túlzás szuper SMS-nek bélyegezni, hiszen a szabvány a hagyományos SMS és MMS funkciók mellett alkalmas nagy felbontású képek küldésére, csoportos beszélgetésre, és videochatelésre is, vagyis összesíti mindazokat a dögös funkciókat, amiket a ma használt chatszolgáltatások már rég tudnak.

Na de akkor hogy fog ezzel a Google felülkerekedni mindenkin? Reményeik szerint a szolgáltatók segítségével, ugyanis a Google előrehaladott tárgyalásokat folytat a csaknem 800 szolgáltatót tömörítő GSMA nevű nemzetközi szervezettel egy közös kliens létrehozásáról, amit az összes szolgáltató használna. Vagyis a mezei felhasználó valószínűleg alig venne észre bármit is a változásból, azt leszámítva, hogy az androidos telefonunk kis SMS-ikonjával mostantól sokkal több dolgot csinálhatnánk.

Azt persze biztos a szolgáltatók is sejtik, hogy a Messenger és a Whatsapp sikere nem csak a funkciókban keresendő, hanem hogy az SMS-sel szemben mindkét szolgáltatás tök ingyenes, tehát a valódi áttöréshez a Google-nek mindenképpen el kéne érnie azt is, hogy az RCS üzenetekért egy fillért se kelljen fizetnünk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.