Talán valamire mégis jó volt a COVID-19: lehet, hogy tényleg eljön a hologramos sci-fi videokonferenciák ideje
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Portl nevű startup komoly lökést kapott a koronavírustól: mennyivel viccesebb lenne már egy ilyen hologramos távértekezlet, mint egy Zoom-meeting!

A valódi hologramhoz persze nincs sok köze David Nussbaum találmányának, a Portl-nak. A telefonfülke méretű kabinban különleges háttérvilágítás, egy döntve elhelyezett, 4K felbontású LCD-panel és a padlón mozgó árnyékok hatása állítja elő azt az illúziót, hogy valóban egy háromdimenziós ember (vagy tárgy) van az akváriumban:

A dolog olyan látványos és annyira gyanús, hogy először el sem akartam hinni, hogy nem trükkről van szó. Utánakerestem hát a neten, és kiderült, hogy ha engem ezzel átvertek, akkor bizony a BBC-t is átverték már korábban:

Jópofa, de miért is akarnánk, hogy egy sima monitor helyett egy ekkora bódé kelljen ahhoz, hogy valakiről élő képet fogadhassunk, ugye. Ezt a kérdést tavaly, az első prototípus elkészítésénél talán még a Portl kiötlője sem tudta volna megválaszolni, ma viszont, túl a koronavírus-járván miatti kényszerizolációk első hullámán, várva a másodikat már kezd komolyan értelmet kapni egy ilyen, a távol lévő emberekről a mobil, a laptop vagy akár egy faltól-falig smart TV képénél is valószerűbb képet adó doboz létezése.

A Portl már el is készített egy kisebb, átlaglakás-kompatibilis, asztali verziót is. Innentől kezdve a cucc alighanem sikerre van ítélve. Mennyivel menőbb már, ha egy telekonferencián az épp beszélő ember egy ilyen minibódéban tűnik fel az ebédlőasztalon – tisztára Leia hercegnő, ahogy megkéri Luke-ot, hogy keresse meg az öreg Kenobit!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.