Tankot építenek az egyik magyarországi garázsban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vitárius György, a 8. Harckocsiezred Katonai Hagyományőrző Egyesület tapolcai elnöke úgy döntött, hogy megpróbálja összerakni a második világháború legendás masináját, a T–34/76-os típusú harckocsit. Persze nem egyedül: az egyesület tagjai, szakemberek és helyi vállalkozók segítségére támaszkodva – olvashatjuk a Veol.hu portálon.

A T–34/76 típusú legendás szovjet tankból régen több tízezer darab épült, ma már viszont alig lehet megtalálni ezt a változatot a világon. Magyarországon állítólag már egy darab sincs belőle. Gyorsan tegyük hozzá: azt azért annyira nem bánjuk, hogy a szovjet tankok 1990 után kivonultak az országból.

A T–34 szovjet közepes harckocsit elsősorban a második világháborúban, 1941 és 1945 között vetették be, és a világégés egyik legsikeresebb tankjaként tartják számon. Az alaposan kidolgozott és felszerelt német harckocsikkal szemben ennek az egyszerű legyárthatósága és kezelhetősége, valamint a nagy számbeli fölénye volt a fő erénye.

Vitárius György. Fotó: Balogh Ákos, Veol

Jövőre lesz 75. éve annak, hogy a Don-kanyarban, Voronyezs környékén a magyar hadsereg elszenvedte történetének egyik legsúlyosabb és legfájóbb vereségét. Ebből az alkalomból az egyesület tagjai egy hagyományőrző hadijátékot szerveznek Tapolcán, hogy tiszteletüket fejezzék ki a doni áttörés hősi halottai iránt – a hadijáték során pedig a garázsban készülő tank is nagy segítségükre lesz.

Fotó: Balogh Ákos, Veol

A gépet szeretnék bemutatni a Tapolcai Hadifesztiválon is, és a hagyományőrző események, illetve a hadijátékok mellett a terveik között szerepel az is, hogy a készülő harkocsit filmekben is megmutassák.

Vitárius Györgyék egyébként azért is döntöttek a tank megépítése mellett, mert külföldről nem tudták behozni az országba (vagy csak nagyon borsos áron), a Hadtörténeti Intézet és Múzeum pedig nem nyújtott nekik segítséget a hadikulturális hagyományok ápolásában. A munkát így az egyik T–34 típusú harckocsinak a vontatóvá alakított alvázán kezdték meg, ezt sikerült ugyanis néhány szlovák barát segítségével behozni az országba.

Fotó: Balogh Ákos, Veol

A munkálatok nagyjából szeptemberre fejeződnek be, ekkorra áll össze Magyarország egyetlen korhű, működőképes T–34/76-os tankja. Egyébként nem ez az első harci jármű, amelyet a tapolcai egyesület tagjai összeraktak: korábban megépítették a legendás német Panzerkampfwagen VI (vagy más néven: Tigris) valós méretű, működőpépes replikáját is. És ha már a tankoknál tartunk:

(forrás: Veol)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.