Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Gaia űrtávcső adatai felbecsülhetetlen fontosságúak lehetnek.

A Sheffieldi Egyetem kutatói a Tejútrendszer fiatal csillagcsoportjainak tanulmányozása során arra jutottak, hogy a vártnál jóval több Nap-szerű csillag van ezekben a csoportokban, ami növeli az esélyét olyan Föld-típusú bolygók felfedezésének, amelyek még kialakulásuk korai szakaszában vannak.

– magyarázta a Sheffieldi Egyetem munkatársa és a kutatócsoportot vezető Richard Parker.

A kutatók úgynevezett fiatal mozgó csoportokban – vagyis 100 millió évnél fiatalabb csillagok közösségeiben – készülnek felkutatni a szóban forgó bolygókat. Parker szerint ezek a csoportok pár tucatnyi csillagból állnak, de korábban nehéz volt meghatározni, hogy a csoportok minden egyes csillagát sikerült-e megtalálni, mivel azok beleolvadnak a Tejútrendszerbe. A Gaia űrtávcső segítségével viszont még több csillagot sikerült azonosítani ezekben a csoportokban – adatai felbecsülhetetlen fontosságúak lehetnek.

A kutatás hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy a csillagképződés univerzális-e, és fontos forrásként szolgálhat annak megvizsgálásához, hogy hogyan alakulhatnak ki a Földhöz hasonló sziklás, életképes bolygók.

(Forrás: Phys.org, MTI, fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.