Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Talán kevesen tudják, de a fénymásoló feltalálásában szerepe volt egy magyar tudósnak is. Selényi Pál fizikusprofesszor ugyanis 1928-ban dolgozta ki az elektrosztatikus képátviteli eljárást, bár az első fénymásoló gépig még tíz évig várni kellett.

1938-ban szabadalmaztatta ugyanis az amerikai Chester F. Carlson az elektrográfiája ötletét, amely annyiban tért el a magyar tudós módszerétől, hogy Carlson félautomata formában szerkesztette meg a gépét. Még ebben az évben Carlson Carlson a bécsi Otto Korneijel közösen elkészítette egy fotovezető rétegen az első fénymásológépet, a többi meg már történelem.

És ha már fénymásolók: a napokban felkerült egy érdekes videó a Ceapa Cool YouTube-csatornára, amelyben egy furcsa „kísérletet” hajtanak végre: telefont raktak egy fénymásolóba, bekapcsolt kamerával felfelé. Azt valószínűeg te is sejted már, hogy miért: a kísérletet elvégző tag szerette volna megmutatni nekünk, hogy milyen megtapasztalni díszpályolyból, azaz a kamera szemszögéből a fénymásolást.

A xeroxgép indítógombjának megnyomásakor ugyanis egy erős lámpa halad végig a nyomtató belsejében, amelynek következtében a fénymásolandó papírra fény kerül. Kicsit olyan, mint egy meteorzápor vagy egy csillagközi utazás.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.