Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ahogy arról nemrég írtunk, a SpaceX egy kisebb történelmi mérföldkő átlépése előtt állt a napokban: az emberek szállítására is alkalmas Crew Dragon űrkapszula első éles tesztjén sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, ám a küldetés nehezebbik része még hátra volt.

Az űrkapszula néhány napig az ISS-hez kapcsolódva dokkolt a világűrben, ma viszont levált az űrállomásról, hogy megkezdje a hazautat.

Intl. Space Station on Twitter

Beautiful view of the @SpaceX #CrewDragon as it successfully undocked from the International Space Station https://t.co/ycnkagpJbx

Ez volt a Demo-1 küldetés nehezebbik része, ám a SpaceX hiba nélkül vette az akadályt, az űrkapszula magyar idő szerint 14.45-kor sértetlenül landolt az Atlanti-óceánban.

NASA Commercial Crew on Twitter

Successful splashdown of the #CrewDragon right on time at 8:45 a.m. ET. https://t.co/0qHhHzD4Js

A kapszulát ezután a SpaceX mentőhajója, a Go Searcher emelte ki az óceánból.

SpaceX on Twitter

Crew Dragon is on SpaceX's recovery vessel-completing the spacecraft's first test mission!

A küldetés sikere azt jelenti, hogy akár már a nyáron megkezdődhetnek a komolyabb tesztek, amelyek során már hús-vér asztronauták fognak utazni az űrhajóban. Ezzel az Egyesült Államok az űrsiklóprogram 2011-es leállítása óta először lesz képes rá, hogy orosz segítség nélkül embert juttasson a világűrbe.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.