Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Október eleje óta szögezi a képernyők elé a minőségi stratégia és taktikai lövöldözés szerelmeseit az XCOM: Enemy Unknown, mely végre visszahozott valamit azokból a múlt ködébe vesző időkből, amikor a játékosok még nem aranytálcán kapták a sikerélményt. Az ufóinváziós mestermű 1994-es elődje idejében a jó pontokért és a virtuális túlélésért még meg kellett küzdeni, ahogy a remake sem a gyaloggalopp kategória sorait erősíti. A brutálisan szívós és a mienknél fényévekkel fejlettebb technikával pusztító alieneket látva ellenállhatatlan vágyat éreztünk, hogy felállítsuk a játéktörténelem legkellemetlenebb idegenjeinek toplistáját.

 1. 10/10


  A „rajzás”

  A tizedik hellyel kicsit visszanyúlunk az ősidőkbe, nevezetesen a Galaxian című 1979-es alapvetéshez, melyben űrhajónkkal kis idegen bigyók végeláthatatlan rajzásával kellett valahogy boldogulnunk. A Galaxian diadalútját befejelt monitorok, letört joystickok és szépreményű – de mégis alkoholizmusba menekülő – fiatal játékosok kettétört életpályái jelzik.

 2. 9/10

  A locustok

  A Gears of War sorozat főhőseinek sorsát megkeserítő sáskahad elég kellemetlen ellenfél. Sokan vannak, legtöbbjük olyan testfelépítéssel rendelkezik, melyre még Stallone és Schwarzenegger szerelemgyermeke is büszke lenne, és ha még ez nem lenne elég, a föld alól jönnek. Az első, amit egy kocsmai bunyó közben megtanulsz, hogy mérges bányászokkal nem érdemes kezdeni.

 3. 8/10

  A furonok

  A 2005-ös Destroy All Humans! című játék főhősének becsületes neve Cryptosporidium–136 (röviden: Crypto), a fajmeghatározása pedig furon, akiket a tudatlan emberiség csak kicsi szürkéknek szokott nevezni. Crypto ezt a degradáló megnevezést jött kikérni magának a bolygónkra (na meg DNS-t gyűjteni), léptei nyomát pedig elporlasztott emberek, szétmikrózott tehenek és felrobbanó földrajzi nevezetességek jelölték. Jó móka volt, de ettől még jár a nyolcadik hely.

 4. 7/10

  A predator

  Csak egy hellyel maradt le cimborájától a jó öreg ragadozó, akinek megjelenéséről már Schwarzi sem tudott túl sok jót mondani. Az Alien versus Predator sorozat keményebbik fele csak azért maradt alul a fekete halálosztókkal szemben, mert belőle általában kevesebb példány rohangál szabadlábon, és mert nem tud az emberbe petézni.

 5. 6/10

  A xenomorphok

  A jó öreg alienek a videojátékok dicsőségcsarnokában is hagytak néhány liter savas vért, egy-két hektó ragadós nyálcsomót és persze több századnyi szerencsétlen, feltrancsírozott tengerészgyalogost. A rajongók mostanság az Aliens: Colonial Marines című játékra várnak megváltóként.

 6. 5/10

  Az akridok

  Aki játszott a Lost Planet című shooter első részével, tudja, hogy egy hasonló lista nem készülhet el az akridok nélkül. A hó alatt rejtőzködő legkülönbözőbb méretű és formájú vérszomjas lények egy tulajdonságban osztoznak: egyetlen példányuknak több kivillanó foga van, mint egy komplett fiúzenekarnak együttvéve. A tétet pedig csak emeli, hogy az akridok legalább annyira veszélyesek, mint az említett popzenei anomália.

 7. 4/10

  A flood

  A flood a Halo sorozat leggusztustalanabb idegen faja, amit talán helyesebb lenne inkább vírusnak bélyegezni. A génleves egy ponton elhatározta, hogy nekiiramodik a világűrnek, az eredmény pedig úgy néz ki, mintha burjánzó sejttelepek random szövetségekre léptek volna egymással, hogy parazitaként zavarják meg más idegen lények idilli nyugalmát.

 8. 3/10

  A kaszások

  A Mass Effect trilógia pusztító idegen faja a sorozat elején még nem több egy iszonyatos suttogásnál, a harmadik részre viszont az intergalaktikus fenyegetés már kézzelfogható. A kaszások nem tesznek mást, mint 50 ezer évente előbújnak a sötét űrből, hogy kiirtsanak az univerzumból mindent, ami mozog, lélegzik, vagy csak simán van. A dzsembori után fellövik nekik a pizsit, aztán mehet a szundi a következő nagy partiig.

 9. 2/10

  A zergek

  A Starcraft sorozat egyik játszható faja, a hiperproduktív zergek úgy néznek ki, mintha listánk több résztvevőjét összegyúrták volna egyetlen kulimászba. Ez persze nem csak a külsejükre, hanem veszélyességükre is igaz. Még a rendszeresen a zergeket választó játékosok is kénytelenek elismerni: gusztustalan egy brigádról van szó.

 10. 1/10

  A chimera

  Mit is mondhatnánk egy olyan létformáról, mely az orosz tundrára egy meteorra csimpaszkodva néhány sejt formájában érkezett, de néhány év elég volt neki, hogy fajunkat megfertőzve és átalakítva egy olyan birodalmat hozzon létre, amely képes szó szerint letarolni a maradék emberiséget. A PS3-exkluzív Resistance sorozat ellenséges fajával szemben az ellenállás hiábavaló, a keserű véget pedig csak elodázni lehet. Az első hely vitathatatlan.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.