Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Tu–144 a világ első és leggyorsabb szuperszonikus utasszállító repülőgépe, amelyet a szovjet repülőgépipar csúcsának szántak, de már a nemzetközi bemutatón lezuhant.

A hatvanas években sokan a szuperszonikus utasszállításban látták a jövőt, ezért Európában, a Szovjetunióban és az Amerikai Egyesült Államokban is elkezdték a fejlesztést. A szovjetek nyertek, hosszabb távon azonban éppen a sietség volt a Tu–144 kudarcának egyik oka. A Légiközlekedési Kulturális Központ remek videója archív felvételekkel és Zainkó Gáza repüléstörténet-kutatóval idézi fel a típus születésének és bukásának történetét.

Ez is érdekelhet:

(Nyitókép: aviation-images.com/Universal Images Group via Getty Images)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.