Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Madárvédő Golyókapkodó testvére, Madárvédő Dróteltakaró Hortobágy község térségében óvja a madarakat.

Az E.ON, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával tervezték meg és kezdik tesztelni azt a villamos hálózati oszlopokra szerelhető védőeszközt, amely megakadályozza, hogy a madarak olyan helyen szálljanak le a villamos hálózaton, ahol megsérülhetnek. Egy éven át figyelik az eszközök hatékonyságát, ha beválik,  országszerte használni fogják.

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma. A most felszerelt eszközök végleges kialakítása az állami természetvédelem, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakértőinek bevonásával született meg. Az E.ON szakemberei egyelőre tíz helyen helyeznek el új típusú burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra.

A nemzeti park szakembereivel közösen egy éven keresztül figyelik az eszközök üzembiztonságát, időjárás-állóságát, szerelhetőségét, üzemeltethetőségét, valamint a madarak viselkedését. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e.

"Az elektromos szabadvezeték hálózat - madarakra nézve - legveszélyesebb berendezései az oszlop tetején lévő kapcsolók, mert nagyon közel vannak ahhoz, ahová a madarak pihenni ülnek be. A légszigeteléses kapcsolók esetében nem lehetséges minden egyes alkotóelem szigetelése, ezért a gépeknek az oszlopon megfelelő helyzetben történő felszerelésével és a madarak berendezéstől történő távoltartásával vagy zárt, tokozott kapcsolók használatával lehet az áramütés kockázatát jelentősen csökkenteni. A most felhelyezendő rácsos mechanizmushoz nagy reményeket fűzünk bízunk benne, hogy a közepes- és nagy testű madarak áramütéses baleseteit ez a megoldás képes lesz minimalizálni" - mondta Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.