Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A budapesti Városliget múzeumi negyeddé alakítása a Közlekedési Múzeumot (KM) is érintette: először úgy volt, hogy felújítás és a tárlat egy részének a föld alá süllyesztése után ugyanott nyílhat meg, ennél azonban sokkal jobb ötletnek tűnik egy több területet és lehetőséget biztosító helyszínen felhúzni egy vadiúj épületet (a KM régi helyén a Magyar Innováció Háza lesz).

Nemzetközi tervpályázatot írtak ki, erre tizenhárom magyar és külföldi építésziroda adott be pályaművet, a nyertes pedig az amerikai Diller Scofidio + Renfro lett, az építésziroda ezzel megszerezte a lehetőséget a Közlekedési Múzeum új épületegyüttesének és az azt körülvevő park tervezésére.

A KM Kőbányán, a volt Északi Járműjavítóban lesz. A múzeum sajtóanyaga szerint a világhírű amerikai tervezőiroda a terület ipari örökségét tiszteletben tartó, a MÁV korábbi Dízelcsarnokának megőrzését és múzeumként való újjászületését biztosító, az egykori járműjavító épületét új kiállítóterekkel kibővítő, izgalmas, kortárs tervet nyújtott be.

A nyertes pályamű a Dízelcsarnokot új épülettel egészíti ki, amely befelé áthatja a csarnok tereit, illetve egy szinte lebegő tető alatt új múzeumi kiállítóhelyet és többszintes városi közteret hoz létre.

A régi csarnokhoz csatlakozó épületszárny kihúzott fiókként enged betekintést a múzeum belsejébe, és a látogatókat bevonzza a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződése felől.

Az ígéret szerint a kialakított közterületek karakteres, vonzó környezetet teremtenek az intézmény látogatóin túl a járókelők számára is. Az új épületrész a meglévő ipari örökségi értékeket engedi érvényesülni, megőrzi és újrahasznosítja a csarnok karakteres belső tereit, valamint legfelső szintje remek kilátást nyújt majd a területre és az egész környező városrészre.

Ez is érdekelhet:

Egészen különleges lesz George Lucas űrhajó-múzeuma Los Angelesben - Roadster

A Star Wars atyja múzeumot adott a narratív művészeteknek, csak éppen helyet nem találtak sokáig. Végül Los Angeles befogadta a futurisztikus kiállítóteret, amit el is kezdtek építeni.

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.