Táskányi pénz egyetlen darab vécépapírért – avagy a hiperinfláció szürreális következményei
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Venezuela ismét hiperinflációval küzd. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a dél-amerikai országban az infláció elérheti akár az egymillió százalékot az év végéig. És hogy ez pontosan mit is jelent a valóságban?

Az egymillió százalékot talán úgy lehetne érzékeltetni, hogy körülbelül három-négynaponként duplázódnak az árak, tehát

A venezuelai átlagfizetés ötmillió bolívar fölött van, ez 1 euró 40 centnek, azaz 500 forintnak felel meg. A legnagyobb bankjegy az 500 bolívaros, így hátizsáknyi pénzek kellenének egy bevásárláshoz, ha lehetne valamit kapni, de a legnagyobb probléma, hogy sokszor alapvető élelmiszerek sincsenek a boltokban. Venezuelában a teljes mértékben értéktelen papírpénzből táskákat, ruhákat varrnak és próbálják eladni kolumbiai pesóért a kolumbiai határon, hogy olyan pénzt kapjanak, amelyből tudnak vásárolni. Ugyanis a szomszédos országok valutáit fogadják el nem hivatalosan az üzletekben, hiszen ezeknek az értéke még mérhető.

A BoredPandán nemrég megjelent egy anyag, amelyen nagyon erős illusztrációkkal szemlélteti, hogy pontosan mennyi pénzre van szükségünk ahhoz, hogy húst, paradicsomot, répát vagy rizst, netán egy csomag vécépapírt vásárolhassunk Venezuelában:

Mondjuk Venezuela eddig sem volt álmaink országa:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.