Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A K2-18b-n a hőmérséklet is ideális lehet, de szinte kizárt, hogy élet lenne rajta.

A csillagászok nagyon régóta keresnek olyan földszerű bolygókat, amelyeken a feltételek ideálisak lehetnek az élet kialakulásához, és nyugodtan mondhatjuk, hogy még soha nem jártak annyira közel a sikerhez, mint a K2-18b esetében.

A Földtől 110 fényévnyire keringő bolygóról a Hubble több fotót is készített, ezek alapján pedig a héten két kutatócsapat is arra a következtetésre jutott, hogy a bolygón vízpára található. A nagy-britanniai UCL (University College London) és a kanadai Montreali Egyetem tudósai azt is valószínűsítik, hogy a bolygón eső is eshet, ami annak fényében különösen izgalmas, hogy a K2-18b az úgynevezett "lakhatósági zónában" kering, vagyis a hőmérséklet is ideális lehet az élet kialakulásához.

Egy bökkenő van csak, mégpedig hogy a 2015-ben felfedezett bolygó annyira azért nem földszerű, amennyire lennie kéne. Egyrészt a tömege 8,6-szorosa a Földének, ami miatt valószínűleg a gravitációja is sokkal nagyobb, de ennél súlyosabb probléma, hogy Björk Benneke, a kanadai csapat vezetője szerint a bolygó sűrű légkörében elképesztően maga nyomás uralkodik. Emellett a kutatók azt is valószínűsítik, hogy a bolygónak nincs szilárd felszíne, a magját vélhetőleg sűrű gázok veszik körbe.

Ennek megfelelően az esőt sem teljesen úgy kell elképzelni, mint egy friss, tavaszi záport. Benneke szavai szerint "ahogy az eső keresztülhatol a sűrű gázon, ami a bolygó magját veszi körbe, olyannyira felmelegszik, hogy a víz azonnal visszapárolog a felhőkbe, ahol lehűl, majd újra leesik". Szóval szerintünk még ne pakold a bőröndödet.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.