Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csak bedugod, és hiába hablatyol a veled szemben álló olaszul, a kis bigyó már mindent tisztán érthető magyarsággal duruzsol a füledbe.

Azaz itt most egy kis csúsztatással éltünk, hiszen a Waverly Labs nevű cég Pilot nevű kütyüje az őszi debüt idején még csak angolul, franciául, spanyolul és olaszul fog érteni, de a lista a premier után nagyon gyorsan újabb vásárolható nyelvcsomagokkal bővül majd. Essünk túl gyorsan a mocskos anyagiakon! A Pilot előre láthatólag május 25-től lesz előrendelhető 129 és 179 dollár közötti early bird árért, de a végleges bolti ára valahol 250 és 300 dollár között várható.

A doboz tartalma két vezeték nélküli füles, melyet minden további nélkül használhatsz zenehallgatásra is, de ha olyan emberrel kerülnél szembe, aki nem a te nyelved beszéli, akkor elméletileg nem lesz más dolgod, mint hogy átpasszold az egyik fülest az illetőnek (oszt' a higiéniával hogy állunk, kedves Waverly Labs?!), a készülék pedig a mobiltelefonoddal karöltve seperc alatt felismeri, hogy milyen nyelven hadovál a két fél, majd kölcsönösen, közvetlenül a delikvensek fülébe fordítja az élőbeszédet, így küzdve le minden nyelvi akadályt. Ez a videó megmutatja, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A kütyü ötlete onnan jött Andrew Ochoának, a Waverly Labs főnökének, hogy egyszer megismerkedett egy francia lánnyal, akivel sajnos nem tudta megértetni, hogy "szép a szemed, dugnálak". (Na jó, az idézőjeles rész csak a mi agyszüleményünk, de tuti, hogy valami ilyesmiről lett volna szó.)

Ez a készülék tíz éve még legalább annyira lett volna sci-fi, mint a Galaxis útikalauz stopposoknak című örök érvényű klasszikus hasonló működési elven alapuló Bábel-hala, vagy a Star Trek univerzális fordítógépe, de manapság, amikor a Skype Translator és a Google Fordító is tud hasonló trükköket, már nem nehéz elhinni, hogy ez a bigyó a valóságban is működhet. A cég azért már most figyelmeztet, hogy egyes akcentusokkal akadhatnak bonyodalmak és mi abban is biztosak vagyunk, hogy nem kevés logikai készségre lesz szüksége a felhasználónak ahhoz, hogy megfejtse, mit is akar neki mondani a Pilot.

Mi egyébként óvatosságra intenénk mindenkit, hiszen gyanúsan sok a homályos folt a készülékkel kapcsolatban. Egyelőre például még azt sem lehet tudni, hogy a kütyü pontosan milyen nyelvi adatbázist fog használni. Ha már itt tartunk, a Google és a Microsoft rendelkezésre álló erőforrásainak ismeretében biztosak vagyunk benne, hogy ha a Waverly Labs nem is tudja megvalósítani a terveit, a nagyobb techcégek valamelyike hamarosan tutira bejelent egy ehhez hasonló fejlesztést.

A Microsoft és a Google egyébként is azt szajkózza már évek óta, hogy a technika fejlődésével néhány évtizeden belül homokvárként omlanak le a nyelvi akadályok, ennek a folyamatnak pedig nyilvánvalóan a Pilothoz hasonló eszközök megjelenése lesz a következő lépcsőfoka.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.