Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hivatalosan még csak ma mutatkozik be, a nagyobb külföldi technológiai oldalak viszont már egytől-egyig elmondták a véleményüket a Microsoft forradalminak kikiáltott új operációs rendszeréről, tehát fellapoztunk mindent a The Verge-től az Engadgetig, hogy kiderítsük: érdemes volt-e ennyit vári a Windows 10-re.

Annak, aki nem szeret olvasni, röviden összefoglaljuk a lényeget:

A Microsoft kijavított nagyjából mindent, ami a Windows 8-ban szar volt, és egy sokkal jobb, használhatóbb és nem utolsó sorban szép operációs rendszert adtak ki a kezeik közül.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az új Windowsnak nincsenek hibái, de ezek többnyire olyan bugok, amiket a következő hónapokban minden bizonnyal kijavítanak majd. Lássuk, hogy miben változott az új operációs rendszer az elődjéhez képest.

Nincs többé Metro felület

Az Asztal kiütéses győzelmet aratott a sokak által pokolba kívánt csempés megoldás felett, a klasszikus desktop diadalmasan tér vissza a jól megérdemelt helyére a Windows 10-ben, így rögtön az indítás után ez a látvány fog fogadni minket:

Visszatér a Start menü

És nem csak az Asztal jön vissza, de vele együtt a Start menü is, ami minimális változáson esett át a korábbiakhoz képest: a Microsoft lényegében ide száműzte az indítóképernyőről kiutált csempéket, így a Start menü állítólag még jobban használható, mint korábban.

Cortana

Végre az asztali verzióba is bekerült a Microsoft személyi asszisztense, amelynek segítségével hangirányítással kereshetünk, csekkolhatjuk az időjárást, meg persze mutogathatjuk a haverokak, hogy "nédd má, személyi asszisztens!"

A virtuális asszisztens egyik leghasznosabb funkciója mégsem a hangirányítás, hanem hogy a Google Now-hoz hasonlóan egy helyen összegyűjti a minket érdeklő dolgokat időjárástól kezdve friss híreken keresztül az emlékeztetőkig, és ezeket akár a telefonunkkal vagy táblagépünkkel is szinkronizálhatjuk, hogy mindig kéznél legyenek.

Új böngésző

Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy a Spartan helyett végül Edge-re keresztelt böngésző képes lesz-e felvenni a versenyt a Google Chrome-mal, hiszen a Microsoft új böngészőjéből olyan alap dolgok hiányoznak, mint mondjuk a bővítmények, egy viszont biztos: az Edge már most fényévekkel jobb és gyorsabb az Internet Explorernél, és mivel nagyon sok ember a mai napig azt a böngészőt használja, amit a gépen talál, nekik biztosan sokkal jobb dolguk lesz, mint eddig volt.

Használhatóbb alkalmazások

A kicsit tudathasadásos Windows 8-cal szemben a Windows 10-ben minden alkalmazás teljesen alkalmazkodik a felhasználóhoz, ami azt jelenti, hogy a kifejezetten hordozható gépekre szabott alkalmazásokat sem kell teljes képernyőn bámulnunk, hanem ugyanúgy átméretzhetjük és bezárhatjuk őket, mint a hagyományos programokat.

Az operációs rendszerbe emellett került egy tablet mode is: ha a hibrid laptop kijelzőjét leválasztod a gépről, a Windows ezt automatikusan érzékeli, és a rendszer átvált táblagép-üzemmódba, amelyben az alkalmazások automatikusan teljes képernyőn jelennek meg.

Action Center

A borzalmas Hot Corner (az ablak szélén felugró értesítési felületek) helyett jön az Action Center, ami egy helyre gyűjti össze a leggyakrabban használt beállításokat, alkalmazásokat és az értesítéseket is megjeleníti.

Task View

A Microsoft végre rájött, hogy soha élő ember nem használta az Alt+Tab billentyűkombinációt az ablakok közötti váltásra (kivéve én, de ez most mindegy), így a hatékony multitasking ösztönzése végett kitalálták a Task View-t, amiben egy ablakban láthatod az összes megnyitott ablakot, és ezt a funkciót egy dedikált gombbal bármikor bárhonnan könnyen elő lehet hívni.

Virtuális desktopok

A mezei felhasználóknak talán nem ugrik meg tőle a pulzusa, de a Windows 10-ben végre megjelenik a virtuális desktop funkció is, amivel több különböző asztal konfigurációt hozhatunk létre más-más alkalmazásokkal.

Xbox-alkalmazás

Végül, de nem utolsó sorban, ha van egy Xobx One-od, akkor a Windows 10 Xbox alkalmazásával azonnal streamelheted is az Xbox-os játékokat a laptopodra, így képeket vagy videót is készíthetsz a kedvenc gémjeidről játék közben.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.