Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szingapúri kutatók úgy döntöttek, hogy ők bizony a nagy forgalmú, zajos metropoliszban is nyitott ablak mellett szeretnének aludni.

Az NTU (Nanyang Technological University) kutatói már évek óta fejlesztik azt a kütyüt, amely képes nyitott ablak mellett is csendet és nyugit biztosítani a szobában, akár egy nagyváros közepén is. A rendszer ugyanazt csinálja, amit a zajszűrős fej- és fülhallgatók, vagyis egy számítógép egy mikrofon segítségével azonosítja a zajhatások frekvenciáit és hangsugárzókkal kioltja a zavaró hangokat.

Persze egy füles alatt ezt sokkal egyszerűbb megcsinálni, mint egy nagy, nyitott térben. A kutatók nem is állítják, hogy süketszobát tudnak varázsolni egy metropolisz toronyházában a nyitott ablak mellett, viszont egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy legalább a legidegesítőbb zajokat elnyomva akár 10 decibellel is csökkenteni tudják a ricsajt.

 

Az új fejlesztés a kutatócsoport korábbi próbálkozásainak kétes eredményei után már egészen életszerű körülmények mellett is működni látszik. Egy valódi szoba valódi dupla ablakának egyik szárnyát kitárva, a nyílásban, az ablak előtti rácsra erősítve helyezték el azt a 24, egyenként 4,5 centiméter átmérőjű membránú hangsugárzót, amely elsősorban a közlekedés alapzaját, a járművek motorjainak és kerekeinek zúgását tüntette el a szoba légteréből. A kutatók elismerik, hogy az éles, hirtelen hangokkal, a dudaszóval, hangos kiáltásokkal kevésbé boldogul a rendszer, de a szoba élhetősége így is drasztikusan javult a kiindulási állapothoz képest a 300 és 1000 Hz közötti tartományban kiszűrt-elnyomott zajokkal.

Nem véletlen, hogy a kutatás épp Szingapúrban zajlik: a természetes szellőzés iránti igény az iszonyúan zsúfolt, zajos trópusi városállamban komoly piacot ígér egy életképes megoldásra a nyitott ablak melletti alváshoz.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.