Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár az első automata autókra még éveket kell várni, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne valamilyen új, érdekes infó az önműködő járművekről. Az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel egy biztosítótársaság úgy érezte, itt az ideje megkérdezni a sofőröket is, mit szólnak az új technikához. Te hajlandó lennél átadni a kormányt?

A Carinsurance.com kétezer jogosítvánnyal rendelkező férfit és nőt kérdezett a robotautókról, a felmérésből pedig kiderült, hogy a sofőrök ötöde azonnal átadná a volánt a robotoknak, és soha többé nem is vezetne, ha ez már lehetséges lenne.

A közvélemény-kutatás további részéből kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede úgy véli, hogy jobban vezet, mint egy számítógép, és csaknem kétharmaduk szerint a gépek nem képesek olyan döntéseket hozni a volán mögött, mint egy hús-vér ember.

Az utóbbi válaszok talán még az elsőnél is meglepőbbek, hiszen a robotautók legfontosabb pozitív hozadéka éppen a balesetek számának csökkenése lehetne, amely a biztosítási díjak drasztikus visszaeséséhez vezethetne. A válaszadók mintegy 33%-a állította, hogy vásárolna önműködő autót, ha a biztosítási díjak legalább 80%-kal csökkennének, 90%-uk pedig "erősen elgondolkozna rajta".

A kérdés: mennyire van rendben ez a hátsó?

A magunk részéről nagyon élveznénk, ha az autópálya monoton aszfaltcsíkja helyett egy izgalmas filmet bámulhatnánk, amíg leérünk Szegedre, Debrecenbe, vagy a horvát tengerpartra, és a reggeli csúcs is sokkal elviselhetőbbnek tűnik, ha a kocsisor helyett egy jó könyvben araszolgatsz szépen előre, de néha azért biztosan nagy kedvünk lenne megvonni a hatalmat miszter tökéletes robotpilótától, hogy teljesen emberi módon, túl nagy gázfröccsöt adva, sikító kerekekkel induljunk el a zöldnél, vagy néha úgy felejtsük az indexet kanyarodás után. És te? Hajlandó lennél átadni a volánt egy robotnak?

Ebből a felmérésből persze messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni, hiszen az alig néhány éve fejlesztett robotautók a többség számára ma még inkább tűnnek sci-finek, mint valódi, kézzelfogható alternatívának. Feltételezhető ugyanakkor, hogy mire 2020 környékén az első önjáró kocsik megjelennek a forgalomban, már sokkal kevesebb lesz az ellenérzés az automata járművek iránt. Addig pedig jobb híján önjáró buszokkal szokhatjuk, milyen jó érzés, amikor a sofőr nem csukja ránk az ajtót a megállóban.

(Forrás: Autoblog)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.