Bringát mindenkinek! – Rajtol Magyarország első bérbicikli hálózata

Miután a Bubi évek óta tartó kálváriája után nyáron Szegeden sem indult el időben beígért bérbicikli rendszer, kezdtük azt hinni, hogy Magyarországon valami démoni erő akadályozza a közösségi közlekedés ezen formájának meghonosodását. Aztán hopp, szinte a semmiből felbukkant Esztergom, ahol szeptember 20-án már indul is az első magyar közösségi bringahálózat.

A semmiből persze erős túlzás, hiszen a 60 millió forintos hálózatot saját erőből kiépítő Neuzer Kft. 2009 óta dolgozik folyamatosan a rendszer tökéletesítésén, amelynek köszönhetően az esztergomiak hat bérlőállomáson kölcsönözhetnek majd összesen ötven kerékpárt.

Ehhez nincs szükség másra, mint egy 600 forintért kiválható mágneskártyára, a bicajt pedig használat után bármelyik állomáson otthagyhatják. Ha valaki csak rövidebb időszakra szeretne biciklit kölcsönözni (pl. turisták), akkor ezt az interneten igényelhető PIN-kóddal teheti meg. A Szeretgom.hu egy térképet is összeállított az eddig ismert négy állomás helyzetéről:

Bár Magyarországon az Ebi az első ilyen próbálkozás, a világon már közel ötszáz városban működik valamilyen közösségi kerékpáros rendszer, többek között Párizsban, Londonban, New Yorkban, Berlinben és Bécsben is bérelhetünk az utcáról bringát. Ha az esztergomi hálózat sikeres lesz, a rendszer hamarosan négy további állomással és ötven biciklivel fog bővülni.

Magyarországon Esztergom mellett még legalább három városban vették tervbe hasonló bérbicikli-hálózat kialakítását, de a helyzet egyelőre nem túl rózsás: a budapesti Bubi indulását öt éve halogatják (most éppen jövő tavaszra ígérik), a szegedi Citybike-nak elvileg júniusban kellett volna elindulnia, a győriek pedig a tervek szerint jövő nyáron pattanhatnak majd bérelt bicajra.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon