Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Néhány éve még kiröhögtek volna miatta, ma viszont már kevesen vitatkoznának vele, hogy a vezető nélküli autók hamarosan a mindennapok szerves részét fogják képezni, amit a baleseti statisztikákat figyelembe véve általában jó hírként szokás elkönyvelni. A Guardian által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint viszont az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, vagyis az FBI egyelőre nincsen annyira elájulva a forradalmi technológiától, amit szerintük a bűnözők és terroristák is könnyen a saját javukra fordíthatnak, halálos fegyverré változtatva az önjáró járműveket.

Az eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt tanulmány többek között olyan kérdéseket feszeget, hogy például mi van akkor, ha a bűnözők egyszerűen átprogramozzák az alapesetben egy ijedt mazsola mentalitásával rendelkező robotautókat, amelyek így egy bespeedezett Herbie agresszivitásával fogják teljesen figyelmen kívül hagyni a sebességhatárokat és piros lámpákat, miközben utasai teljesen szabadon lövöldözhetnek bárkire, aki megpróbálja őket üldözőbe venni.

De amerikai nézőpontból talán ennél is ijesztőbb, hogy milyen következményekkel járhat, ha a terroristák rájönnek, hogy végre nem kell saját magukat is felrobbantaniuk egy bombatámadáshoz, elég, ha beküldik a robotautót a dzsungelbe, aztán hadd szóljon.

Aranyos, de közel sem veszélytelen

A tanulmány azért nem végig ennyire negatív, azt például az FBI is elismeri, hogy a robotautók feltehetőleg jelentősen csökkenteni fogják az emberi hibából fakadó közlekedési balesetek számát, és azt is hozzáteszik, hogy a robottechnológia adott esetben nem csak a bűnözőket, de az őket üldöző rendőröket is segítheti  egy robotautónál például valószínűtlen, hogy szem elől tévessze a menekülő autóst vagy rosszul vegyen be egy kanyart.

Az FBI által feszegetett kérdéseknek kétség kívül van létjogosultsága, hiszen a robotautók már gyakorlatilag itt toporognak a küszöbön. A Google néhány hónappal ezelőtt már be is mutatta a kormány és pedálok nélküli autójának prototípusát, a Nissan vezére pedig konkrét céldátumot is kijelölt: eszerint az önjáró járművek 2020-ban fognak majd megjelenni az autókereskedésekben. Ez az elsőre optimistának tűnő jóslat egyébként nagyjából egybevág az FBI elképzeléseivel, akik úgy számolnak, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa nagyjából öthét éven belül fogja engedélyezni az automata járművek közúton történő közlekedését.

(Forrás: The Guardian)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.