Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két legendás név egymásra találásának lehettek tanúi azok, akik kilátogattak a napokban zajló Los Angeles-i Autókiállításra. A Ford és a Saleen szerelemgyerekét januárban kezdik gyártani, a neves tuningcég pedig nem aprózta el a nagy visszatérést: az ígéretek szerint az S351 Mustang a Shelby GT500-nál is erősebb lesz.

Az 1983-ban alapított Saleen ma már Amerika legismertebb sportkocsigyárának számít, fő profiljuk viszont egészen a 2000-es évekig a Ford modellek (elsősorban Mustangok) átalakítása volt. A tulajdonos Steve Saleen 2004-ben kiszállt a cégből, és megalapította az SMS Supercarst, idén tavasszal viszont bírósági úton visszaszerezte a Saleen név használatának jogát, a visszatérést pedig stílusosan egy tuningolt Mustang bejelentésével ünnepelte meg. Ez pedig egy dolgot jelent: nagyon sok lóerőt.

Az egyébként sem gyenge, 5,8 literes V8-as motort a Saleen 296-os feltöltővel turbózzák fel, ami nettó 700 lóerős teljesítményt biztosít, alacsonyabb fogyasztás mellett. Ezzel az új Mustang simán hazavágja a jelenlegi legerősebb Shelby GT-t is. A lóerőket persze ki is kell használni, ezért a Saleen a saját kuplungrendszerét szereli a hatfokozatú manuális váltó mellé. A bivalyerős kocsit húszcolos kerekekkel szerelik fel, a lóerők megfékezéséről pedig egy 15 colos féktárcsákkal szerelt többdugattyús rendszer gondoskodik.

Az első és hátsó légterelők szénszálas anyagból készülnek, így alig növelik az autó tömegét, az optikai tuningról pedig a hátsó diffúzor és a Forma–1-es autók ihlette harmadik, középen elhelyezett féklámpa gondoskodik. A zavartalan száguldozás érdekében az autó S4-es felfüggesztéseket is kap, és persze ami a legfontosabb, egy bazi nagy Saleen feliratot az első szélvédőre.

A Saleen tervei szerint évente száz–százötven S351-es Mustangot fognak gyártani. A kereslettel biztosan nem lesz problémájuk, mert januártól ez lesz a legerősebb Mustang – a Shelby GT1000-es megjelenéséig legalább is egészen biztosan.

Tovább:
Fontos Fordok: a T-modelltől a Mustangon át a Focusig
Legendaként is szerény maradt: Caroll Shelby
Az autórovat legfrissebb hírei

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.