Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem csak a tolvajoktól, hanem az apró nyestektől is érdemes megvédeni az autónkat. Nem lesz egyszerű, de mi választhatjuk meg a fegyvernemet.

A garázson kívül rekedt autók sorsát nem csak az időjárás és az ajtórányitások, hanem az élővilág is megnehezíti. Ha éppen nem a tolvajok, akkor a nyestek vethetnek szemet kedvencünkre. Ha ez megtörtént, akkor már nagy a baj, hiszen nem csak kiszagolták a búvóhelyet, hanem jól is érzik magukat benne. A biztonságos helyen kívül élelmet kereső nyestek biztosan nem laknak jól a kábelekkel, de mire erre rájönnek, már feladták az utolsó kenetet a gyújtásnak.

Bár intelligens kis állatok, és igyekeznek kihasználni a városi környezet minden kényelmét, nehezen különböztetik meg a szagok forrását. Ezért olyan vonzó nekik némelyik márkánál, főleg japánoknál használt anyagok illata. Minél hatékonyabban szeretnénk védekezni ellenük, annál drasztikusabb módszerekre van szükség. Gyengeségüket akár ki is használhatjuk, és megpróbálhatjuk különböző szagokkal távol tartani a kis ragadozókat.

Keresni kell egy nagyobb állatot, amitől félnek. Ha van a háznál egy nagytestű kutya, lehullott szőrét egy kis zsákban rejtsük el a motorháztető alatt. Ezt a módszert akkor érdemes bevetni, ha nyaralni megyünk, vagy több napon keresztül parkolunk a kocsival ismeretlen, erdőszéli helyen, mert az idő a nyesteknek dolgozik, előbb-utóbb rájönnek, hogy a kutya nincs mindig a közelben. Lehet próbálkozni autósboltokban kapható nyest- vagy macskariasztó anyaggal is.

Emberre és állatra nem veszélyes, hátránya, hogy hatása nem tart sokáig, és egy flakon két-háromezer forintba kerül. Érdemes meggondolni, mennyit szánunk rá, mert ötezer forinttól már elektronikus berendezések közül is válogathatunk. Ágyúval verébre megoldásnak tűnik a padláson is használható ultrahangos nyestriasztó: drágább változatait több hangszóróval szállítják, hogy ne legyenek leárnyékolt részek a házban vagy a motortérben.

Leírásuk szerint emberi fül számára nem hallhatók, de a tapasztalatok azt mutatják, egy hibásan működő készülék borzasztó nyivákolással keserítheti meg az életünket, nem is beszélve a háziállatokról, akik a magas frekvenciákat is hallják. Lehet válogatni, egész iparág épül a nyestekre. Tízezer forinttól erős fényű, LED-es riasztót is választhatunk, amely a sötét biztonságától fosztja meg őket, tizenötezerért pedig elektromos csapdát is beépíthetünk.

Bár elvileg a nyesteknek sem okozhatunk vele nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, nem fogunk neki örülni, ha éjjel kell izzót cserélni. Egyszerűbb és hatásosabb, ha leburkoltatjuk a motortér alját, hogy ne tudjanak bemászni, vagy fém védőréteget tekerünk a kábelek köré, így ha bejutottak, legalább nem rágnak szét semmit. Aki nem bízik a módszerekben, jobban teszi, ha méltósággal viseli a támadást, és csak a cserealkatrész árát fizeti ki.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Az autórovat újdonságaihoz
Az autós termékelhelyezésekhez

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.