Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mi történik, ha neves építészek egy időre otthagyják a kaptafát, és épületek helyett hajókat álmodnak meg a tervezőasztalon? Az eredmény ellentmondásos, de semmiképpen sem unalmas – ahogy azt a Gizmodo által összegyűjtött hat, építészek által tervezett jacht is bizonyítja.

Zaha Hadid

Zaha Hadid hatalmas szivacsra emlékeztető jachtjánál valószínűleg nem a funkcionalitás volt a legfontosabb szempont, de aki látta már az iraki származású építész más munkáit, tudja, hogy Hadid tulajdonképpen elég visszafogott volt a földönkívüli luxushajó tervezésénél.

Timon Sager

Timon Sager faékre emlékeztető jachtja nem faék egyszerűségű, hiszen a Bairim nevű luxushajóban egy komplett mozitermet is elrejtettek. Az alakja egyébként azért ilyen, hogy a takarékosság jegyében szó szerint hasítsa a vizet, így szűkölködő milliárdosoknak is ideális választás.

Norman Foster

Norman Foster tervezett már épületet Manhattanbe is, de Európában inkább arról ismert, hogy ő tervezte London egyik legikonikusabb épületét (segítségként annyit elárulunk, hogy nem a Big Benről van szó). Az építész egyedi stílusát sikerült átmenteni a 2009-ben bemutatott Ocean Emerald-ra is, amelyet kívül-belül az utolsó centiig Foster tervezett. A 37 méter hosszú szuperjacht nekünk annyira nem jön be, de az angol fővárost sem az Uborka miatt szeretjük elsősorban.

Igor Lobanov

Igor Lobanov görög csatahajóra emlékeztető Phoeniciá-ját úgy tervezte, hogy az óceánon is kényelmesen át lehessen vele kelni, a majdnem száz méter hosszú luxusjachtot pedig még egy helikopterleszállóval is ellátta. A landolás idejére azért a vitorlákat érdemes lehet levonni.

Phil Pauley

Ha lenne egy saját víz alatti városod, te 1) Suzuki Swifttel, 2) 7-es busszal, 3) repülő szuperjachttal utaznál oda? Phil Pauley határozottan az utóbbit választaná, így miután a víz alatti várossal végzett, megtervezte a hozzáillő hajót is, amelynek a teljes legfelső fedélzete mozgatható, a kinyitható szárnyak segítségével pedig repülni is tud.

Renzo Piano

Renzo Piano Kirribilli nevű jachtja szinte szürke kisegérnek tűnik a fantasztikusabbnál fantasztikusabb (és rondábbnál rondább) koncepciók mellett, nekünk mégis az 1930-as évek legendás versenyhajója alapján tervezett jacht tetszik a legjobban az itt felsoroltak közül. További előnye, hogy a többséggel ellentétben ez valóban megépült, a klasszikus forma pedig komoly teljesítményt rejt magában, így azoknak sem lesz rá panaszuk, akik egy igazán modern hajóra vágynak.

Lehet, hogy nem gondolnád, de te is hajózhatsz álomvitorláson – itt kiderül, hogyan.

(Forrás: Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.