Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Jaguar C–X75 talán a legmodernebb szupersportautó lehetett volna, de a legendás XJ220 utódjának szánt autó gyártását – néhány prototípus elkészítése után – tavaly decemberben lefújták. A Jaguar most egy videóval emlékezik a meghiúsult álomra.

A hibrid hajtású X–C75 igazi mérnöki bravúrnak számít, hiszen az 500 lóerős teljesítményt egy mindössze 1,6 literes benzinmotorból varázsolták elő, amelyet kompresszorral és turbóval is megtámogattak. Az első kerekeket két, együtt 395 lóerős elektromos motor hajtja, így az autó összteljesítménye eléri a 862 lóerőt és az 1000 Nm nyomatékot.

A kocsi teljesítménye is figyelemre méltó, a 350 km/h fölötti végsebesség egyenesen a legjobbak közé tartozik. Ennek ellenére az autó szén-dioxid-kibocsátása csak 89 gramm kilométerenként, és tisztán elektromos üzemben is hatvan kilométert tud megtenni.

A kocsi sok tekintetben az idén bemutatott LaFerrarit és a McLaren P1-et is lenyomta volna, ráadásul mindezt évekkel ezelőtt hozták össze az angolok, tehát tényleg túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az egyik legjobb szupersportautóról maradtunk le a válság miatt, a Jaguarnál ugyanis úgy gondolták, hogy a nagyjából egymillió fontba (kb. 345 millió forint) kerülő autóra nem akadna elég vevő.

Ha nagy szerencsénk van, egy példányt azért így is elcsíphetünk külföldön, ugyanis a Jaguar hamarosan elárverezi az elkészült prototípusokat.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.