Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Május elsejétől több ponton megváltozik a KRESZ. Nem csináltak neki nagy hírverést, de ez persze nem mentesít: ha megszeged a szabályokat, büntethetnek. Figyelj a gyerekszállító buszokra!

Ne előzd meg a vészvillogó gyerekszállító buszt!

A gyerekszállító busz – a KRESZ szerinti – definíciója nem annyi, hogy egy busz, amely gyerekeket szállít; külön, legalább 40x40 centis tábla kell legyen az elején és a hátulján, és most már kötelezően GYERMEKSZÁLLÍTÁS feliratot kell elhelyezni rajta. Változás az is, hogy az ilyen jelzésű buszt kikerülni és megelőzni – párhuzamos közlekedésre alkalmatlan – úton egészen addig tilos, amíg a vezetője működteti a vészvillogót.

Szintén a gyerekszállító buszokra vonatkozó változás, hogy immár a menetrend szerint közlekedők mellett ezekre is vonatkozik a szabály, amely a többi közlekedőnek előírja, hogy lakott területen segíteniük kell a megállóból való elindulást („ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető – lassítással, szükség esetén megállással”).

További kedvezmény, hogy a gyerekszállító buszok ezentúl a járdán külön engedélyező tábla nélkül is megállhatnak, ha – többek között – az a feltétel is teljesül, hogy a busz tengelyterhelése nem több egy tonnánál. Ilyen nem nagyon létezhet, úgyhogy ez nem jelentős változás.

Maximum harminccal a gyerekek közelében!

A „Gyermekek” nevű KRESZ-tábla alá ezentúl kiegészítő táblát szerelhetnek, az azon szereplő távon belül a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/h. A cél nemes, de félő, hogy a sebességmérő rendőröknek is kedvelt helyei lesznek az ilyen szakaszok.

Mozgássérülteknek igazolvány kell

A mozgássérülteket szállító járművek eddig is több engedményt kaptak, most annyiban pontosítottak, hogy nem a járművön kell elhelyezni az engedélyt, hanem a járműben. Bár erre nem térnek ki, megelőzhetjük a konfliktust, ha nem a kesztyűtartóba, hanem a szélvédő mögé, látható helyre tesszük ki az igazolványt.

Az információ kevés, a büntetés sok

Nem vitték túlzásba a tájékoztatást: bár a Magyar Közlöny-ben megjelent, tehát 2013. május elsejétől hatályosak a módosított és új szabályok, az elvileg az éppen ilyen esetekre fenntartott kreszvaltozas.hu oldalon is csak egy rövid kivonatot találni a témában, innen-onnan összeszedett illusztrációkkal, az illetékes tárca, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye mellé még ilyen sem jutott, nem hogy hasznos, a "Gyermekszállítás" és a "Gyermekek" táblát és kiegészítőjét ábrázoló kép. A CompLexen található "a mai napon hatályos" KRESZ még május 2-án sem tartalmazza a módosításokat, amelynek megszegőit akár 150 ezer forintra is büntethetik.

És azt tudod, mi a biztonsági folyosó? Pedig a KRESZ-ben benne van!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.