Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hogy mi az a luxusterminál? Királyok, államfők, híres sportolók, színészek, rocksztárok és persze dúsgazdag üzletemberek játszótere, ahol nem az a kérdés, hogy ingyen van-e a wifi, hanem hogy félig vagy teljesen átsütve kéred a borjúsültet indulás előtt. Hát, valami ilyesmit épít hamarosan a Liszt Ferenc Repülőtérre az 1-es és 2-es terminál lounge-részlegét is kialakító Celebi Ground Handling Magyarország, ezért kicsit körülnéztünk külföldön, hogy nagyjából mire számítsunk.

Van Nuys repülőtér, Los Angeles

A Los Angeles-i Van Nuys repülőtér a világ egyik legnagyobb, kifejezetten kisgépeknek fenntartott repülőtere, ahol (sok más amerikai repülőtérhez hasonlóan) a NetJets luxusterminálja várja az exkluzív kiszolgálásra vágyó utasokat. A 930 négyzetméteres terminálban exkluzív kávézó, privát konferenciatermek és business center valamint játékkonzolokkal rogyásig telepakolt gyereksarok fogadja a gépükre várakozókat. Az autókról parkoló inas gondoskodik, aki igény szerint le is mossa a kocsit, az éhezőket pedig külön konyhai személyzet lakatja jól.

Liberty nemzetközi repülőtér, Newark

A 2014-es Super Bowl döntőre tizenegymillió dollárból felépített New Jersey-i luxusterminál ezer négyzetméterén az utasok a legnagyobb diszkréció mellett, full HD tévékkel felszerelt privát szobákban várakozhatnak a gépük indulására. A szobafoglalásokat és a földi transzportot külön személyzet intézi, a háromezer négyzetméteres hangárban pedig egyszerre akár hetvenöt magángép is tud parkolni.

Stansted repülőtér, London

A londoni Stansted reptér luxustermináljában egy lépést sem tehetsz anélkül, hogy ne éreznéd a törődést, a csomagjaiddal például már a megérkezésedtől egy külön hordár foglalkozik, de a vámvizsgálat és a check-in is jelentősen leegyszerűsödik. A repülők közvetlenül a terminál előtt parkolnak, így tulajdonképpen csak néhány métert kell sétálnod a gépedig, a várakozás nem annyira elviselhetetlen perceit pedig privát szobák, lapostévék egész hada és konyhai szolgálat teszi még kellemesebbé.

Dallas/Fort Worth nemzetközi repülőtér, Dallas

Kevés hely van a világon, ahol az ember szó szerint ütközhet George Clooneyval, de a dallasi reptér luxusterminálja (majdnem) ilyen hely. Azért csak majdnem, mert a 750 négyzetméteres terminál olyan tágas, hogy kizárt, hogy bárkibe beleütközz. Az exkluzív szolgáltatásokba a két konferenciatermen kívül itt az is beletartozik, hogy a személyzet segít szobát foglalni, sőt, akár programokat keresni is a környéken, a zavartalan odajutást pedig egy saját autókölcsönző-szolgálat biztosítja.

Schiphol repülőtér, Amszterdam

Ha Amszterdamban jársz, és szeretnéd jól érezni magad, akkor egy pszichedelikus megjelenésű épületet kell keresned a Schiphol repülőtéren, ahol a legmagasabb szintű luxussal fognak elkábítani vendéglátóid. Ha nem hoztál esernyőt, az sem baj, hiszen a repülőgépek tulajdonképpen beparkolnak a tető alá, ha pedig időközben kedved szottyan egy kis munkához, akkor a terminál alsó részében kialakított négyezer négyzetméteres irodatérben kedvedre munkálkodhatsz a géped indulásáig.

És hogy milyen gépek parkolnak egy ilyen terminál környékén? Katt ide és megmutatjuk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.