A napelemes Ford C-Max új lökést adhat a villanyautóknak
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hiába jó kocsi a Tesla Model S, hiába nyújt elfogadható teljesítményt az elektromos Nissan Leaf vagy az Opel Ampera, a hihetetlenül hosszú töltési idő miatt villanyautózni 2014-ben is majdnem akkora szívás, mint 2013-ban volt. Az évek óta ígérgetett percek alatt tölthető akkumulátorból eddig még semmit sem láttunk, így a Ford napelemes autója éppen jókor érkezik, hogy kicsit felrázza a technológiát.

Csodát egyelőre nem kell várni: a gyári adatok szerint a néhány nap múlva kezdődő CES elektronikai kiállításon bemutatkozó hibrid C-Max elektromos hajtással egyelőre csak 34 kilométert tud megtenni, a speciális lencsékkel felszerelt napelemeknek köszönhetően viszont egy nap alatt akár négy óra töltésnek megfelelő áramot is vissza tud termelni, ami pontosan négy órával kevesebb unalmas várakozást jelent a villanykútnál.

Ráadásul a C-Max Solar Energi Concept vegyes üzemmódban kiválóan teljesít: 998 kilométert megy egy töltéssel, így a jelenlegi villanyautóknál mindenképpen használhatóbb lesz, de ha a technikát továbbfejlesztik, akár a benzines kocsiknak is komoly konkurenciát jelenthet.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.