Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar autósok több mint fele saját bevallása szerint megállna segíteni egy nőnek kereket cserélni. A gyakorlati teszt szerint kicsit rosszabb az arány: egy–négy százalék.

A Goodyear telefonos felmérése szerint a válaszadók 55 százaléka megállna segíteni kereket cserélni egy nőnek, 40,8 százalékuk „talán” segítene. Akik nemleges választ adtak, attól tartottak a leginkább, hogy bűncselekmény áldozatai lesznek. A gumicég ezután gyakorlati kísérletet is végrehajtott: Budapesten, Győrben és Debrecenben a délutáni csúcsforgalomban egy nő igyekezett kereket cserélni az országút szélén, két órán keresztül egyedül próbálkozva, két órán át pedig stoppal segítséget kérve autóstársaitól. Az utóbbi esetben mindhárom helyszínen kevesebb idő kellett ahhoz, hogy segítséget kapjon, és sokkal többen is álltak meg segíteni.

Az eredmények szörnyűek: Győrben 38-an, Debrecenben 27-en, Budapesten 21-en álltak meg, ami talán nem tűnik olyan kevésnek, százalékos arányban viszont kiderült, ez esetben is más az elméleti vállalás és a gyakorlati segítség: 4,2, illetve 1,9 és 0,9 százalékot jelent.

Az is megfigyelhető volt, hogy amikor az autóstárs nem kért aktívan segítséget, akkor inkább busz- és teherautósofőrök, furgonvezetők, szállítók, kamionosok siettek a segítségére. Amikor azonban kitette a kezét, a személyautósok aránya volt nagyobb. Volt, aki motorral, kerékpárral, vagy gyalog is segíteni akart, és olyan is, aki visszafordult az úton, hogy kereket cserélhessen; többségük 20 és 45 év közötti férfi volt.

A telefonos kutatás szerint egyébként a megkérdezett nők 36,5 százaléka nem tudna egyedül kereket cserélni, viszont a férfi válaszadók mindegyike azt állította, egymaga megoldaná a problémát.

(Forrás: Goodyear/MTI. A kép illusztráció, ennek a hölgynek biztosan sokkal többen megállnának – reméljük, legalább egy gumi felnin is van a cseréhez.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.