Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem gondoltuk volna, hogy egyszer kifejezetten egy kínai bármire fogunk vágyni, de azt sem gondoltuk volna, hogy a kínaiak egyszer olyan elektromos biciklit fognak gyártani, amelybe ötcolos érintőkijelzőt és ujjlenyomat-olvasót szerelnek, és 120 kilométert is megtesz egy feltöltéssel.

A Qoros által bemutatott eBiqe-tanulmány sokat tanult a tavalyi év legbiztonságosabb autójának választott Qoros 3-tól, így többek között folyamatos 3G-adatkapcsolattal, útvonaltervezővel, intelligens navigációval és exkluzív felhőszolgáltatással is rendelkezik. A bicikli legfontosabb tulajdonságait, mint a keréknyomás vagy az akkumulátor töltöttsége, akár távolról is ellenőrizhetjük telefonról vagy tabletről, és akkor a kormányra szerelt ötcolos érintőkijelzőről és a közösségi média integrációjáról még nem is beszéltünk – ha az eBiqe nem is a legbiztonságosabb (motorozás közben Farmville-ezni?), de biztosan a leghightechebb kétkerekű, amit mostanában láttunk.

A Kínában nagyon népszerű elektromos biciklikhez hasonlóan az eBiqe sima bicikliként és segédmotoros kerékpárként is használható, ha pedig teljesen a villanymotorra bíznánk a haladást, akkor választhatunk a gazdaságos eco, a 25 km/h végsebességet biztosító street, és a kompromisszummentes power mód között, amellyel a motor eléri a 65 kilométeres óránkénti sebességet is. Használattól függően az eBiqe 80 és 120 kilométer közötti távolságot képes megtenni egy feltöltéssel, ami önmagában is elég tisztességes távolság (Budapest három–négyszer keresztbe), de ha hozzátesszük, hogy az akkumulátor nyolcvan perc alatt csontra feltölthető, akkor ez a szám már kifejezetten impozánsnak tűnik.

Mivel Kínában csaknem 130 milliós tábora van az elektromos bicikliknek, ezért az eBiqe valószínűleg nem sokáig marad tanulmány, így már csak azért kell drukkolnunk, hogy a kínaiak mellett azért nekünk is jusson majd belőle néhány.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.