Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha azt gondoltad, hogy a villanyautózás csúcsa a Tesla Model S, akkor a Quant e-Sportlimuzintól szóhoz sem fogsz jutni. A lítium-ion akkumulátor helyett tüzelőanyag-cellás rendszerrel hajtott kocsi végsebessége 380 km/h, és egy feltöltéssel akár 600 kilométert is meg tud tenni.

Újratölteni pedig alig telik több időbe, mint egy normál autót, hiszen a hagyományos elektromos autókkal (például az általunk is tesztelt Nissan Leaffel) ellentétben a tüzelőanyag-cellát nem konnektorból kell feltölteni, hanem az akkumulátorban lévő használt elektrolitokat kell frissre cserélni. A technológia további előnye, hogy a lítium-ion akkumulátorral ellentétben a tüzelőanyag-cella lényegében sohasem használódik el, és jóval strapabíróbb is a ma használt technikáknál.

A Lichtensteini Nanoflowcell által a Genfi Autószalonon bemutatott tanulmányautó teljesítménye tulajdonképpen egy szupersportautóéval vetekszik: a felfelé nyíló ajtajaival távolról az Opel Monza tanulmányra emlékeztető Quant e-Sportlimuzin (tanuljuk meg ezt a nevet) kerekeibe épített négy elektromos motor 925 lóerős összteljesítményre képes, amelyhez 11 600, azaz tizenegyezer-hatszáz Nm nyomaték társul, így a kocsi 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebessége pedig a gyártó szerint 380 km/h körül van. Ez egy villanyautótól már önmagában is szinte hihetetlen teljesítmény, úgy meg különösen, hogy ha tudjuk, hogy az e-Sportlimuzin paraméterei a Bentley Continentalhoz közelítenek, hiszen egy 2,3 tonnás és 5,25 méter hosszú autóról van szó.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.