Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Augusztusban mutatkozik be először a Venturi legújabb, teljesen elektromos gyorsasági autója, a Buckeye Bullet 3. Háromezer lóerős teljesítményével akár a 700 km/h sebességet is elérheti.

A sebességrekordok történetében igen komoly szerep jutott az elektromos autóknak, hogy csak egy példát mondjuk, 1899-ben éppen egy elektromos autónak, a La Jamais Contentének (az örök elégedetlen) sikerült először átlépnie a bűvös 100 km/h álomhatárt (erről bővebben az elektromos autók aranykoráról szóló cikkünkben olvashatsz). Bár attól egyelőre nagyon messze vagyunk, hogy az abszolút szárazföldi sebességrekordot újra egy elektromos jármű tartsa, a Venturi tempóját elnézve nem kizárt, hogy hamarosan ez is bekövetkezik.

A Venturi augusztus 10-én mutatja be először élesben az Ohiói Állami Egyetemmel közösen fejlesztett legújabb járművét, a Buckeye Bullet 3-at, amellyel 2014-ben 700 km/h-ra szeretnék javítani az elektromos autók szárazföldi sebességrekordját. Ez hatalmas lépés lenne, figyelembe véve, hogy a Venturi VBB–2.5 által 2010-ben felállított sebességrekord csak 495 km/h volt, de a nem hivatalos (még a VBB–1-essel felállított) rekordra is jó 180 km/h-t vernének rá. Erre minden esélyük megvan, hiszen a nagy előd után Jamais Contentének becézett autó 3000 lóerős teljesítményével egy igazi szörnyeteg lett.

A rekorddöntésre a híres bonneville-i sós síkságon kerül majd sor, két lépésben: a Venturi úgy tervezi, felvezetésként még az idén megdöntik az eddigi sebességrekordot egy laza 600 km/h-s kocsikázással, ha pedig minden rendben megy, jövőre érkezhet a fő attrakció, azaz a 700 km/h elérése. Ha ez nem lenne elég, a csapat 2015-re ennél is nagyobb meglepetést ígért, de hogy mi készül a háttérben, az egyelőre hétpecsétes titok. Az igazi meglepetés persze az lenne, ha egyszer sikerülne megdönteniük az abszolút szárazföldi sebességrekordot is, amit 1997 óta a brit Andy Green tart, aki 1228 km/h-s tempóval száguldott a ThrustSSC-vel. Ez volt az első (és mindeddig az utolsó) alkalom, hogy szárazföldi járműnek sikerült átlépnie a hangsebességet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.