Piaci elemzők szerint a gyártók a közeljövőben egyre inkább a kisebb kijelzős táblagépek felé fordulnak, a Panasonicot viszont ez egyáltalán nem zavarta abban, hogy a CES 2013 kiállításon egy húszcolos tabletet mutasson be a közönségnek.

Összehasonlításként: az Apple iPadnek mind a négy generációjának érintőkijelzője 9,7 colos, a tavaly ősszel piacra dobott iPad mini 7,9 colos, az androidos tabletek többsége – pl. Samsung Galaxy Tab, Nexus 7 – pedig hétcolos kijelzőt használ.

A Panasonic hatalmas méretű, IPS-technológiájú LCD-je ráadásul nem szórakozik holmi Full HD felbontással, hanem az újgenerációs tévékhez hasonlóan 4K, vagyis 3840x2560 képpontos felbontású. A 15:10-es képarányú panel pixelsűrűsége 230 ppi, vagyis e tekintetben a Panasonic újdonsága alig marad el a negyedik generációs, 2048x1536 felbontású iPad 264 ppi-s értékétől.

A tabletben egy 1,8 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 3427U processzor, egy Nvidia GeForce grafikusgyorsító, 4 GB RAM, valamint egy 128 GB kapacitású SSD található. Az egyszerre akár tíz ujjal illetve digitális tollal is kezelhető készülék micro-SD memóriakártyával bővíthető, az integrált webkamera 1,3 megapixeles felbontású. A processzor teljesítményét nem érdemes összevetni más tabletekével, hiszen az Intel chipjét alapvetően notebookokba szánták, így jóval erősebb, mint az okostelefonokba és tabletekbe kerülő procik.

Ekkora teljesítménynek persze hátrányai is vannak: a Panasonic tabletje 2,4 kilogramm tömegű, ami jóval közelebb áll a laptopokhoz, mint például a 662 grammos iPad 4-hez, ráadásul az akkumulátor egy feltöltéssel mindössze két órányi üzemidőt biztosít.

Az elsősorban profi fotósoknak és tervezőknek szánt húszcolos Panasonic tableten 64 bites Windows 8 Pro operációs rendszer fut. A készülék ára, illetve a forgalmazás megkezdésének pontos időpontja egyelőre ismeretlen.

Tovább:
Ultra HD-tévé, 3D-nyomtatás, zsugorodó tabletek – Techjóslatok 2013-ra
Nincs ennél nagyobb – 216 centis 4K-tévé a Samsungtól
A Tech rovat legfrissebb híreihez

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon