A karácsonyi szezon nagyágyúi már eldurrantak, de azért jön még néhány érdekesség decemberben is, arról nem is beszélve, hogy mi is adósak maradtunk egy címmel.

Far Cry 3

Megjelenés: 2012. november 30. – PS3/X360/PC

A Far Cry 3 már megjelent, ezért némi bűntudattal ajánljuk a figyelmedbe. Mentségünkre legyen mondva, hogy a nyílt világban játszódó FPS a múlt hónap utolsó napjára időzítve a borzasztóan erős novemberi mezőny igazi kívülállójának tűnik. Ez persze csak látszólagos; minden jel arra mutat ugyanis, hogy idén a király kicsit későn szállt ki az ágyból.

A nyugati szaksajtó a Far Cry legújabb részének megismerése után szuperlatívuszokkal aláfestett kánonba kezdett. A „Call of Duty! Kösd fel a gatyádat!” csak egy a lelkesítő szalagcímek közül. A kétségkívül élvezetes, de lassúsága miatt unalomba fulladó Far Cry 2 miatt kiábrándult gémerek a harmadik epizódtól elfordultak a dömpingben érkező más játékok felé, a Ubisoft programja így kénytelen volt a hátsó ajtón beslisszanni. Így persze a meglepetés is nagyobb.

A játék főhőseként egy vérfürdőbe torkolló trópusi nyaraláson kell részt vennünk. A sorozat jó szokásához híven az akció egyáltalán nincs csőbe szorítva, sőt, a szigeten és környékén arra mehetünk, amerre kedvünk tartja. Így volt ez a második epizódban is, de ott a túl nagy szabadság hosszú, eseménytelen menetelésekkel bosszulta meg magát. Ezúttal – elég rápillantani egy gameplay-videóra – a lövöldözés észvesztően pörgős, a helyváltoztatás pedig soha nem eseménytelen.

Ha nem a szigetet benépesítő ragadozók és ellenfelek biztosítják a talpalávalót, akkor szirtekről ugorhatunk a mélybe, vagy motorcsónakkal repeszthetünk a csillámló partok mellett. Az említett szalagcímek ráadásul masszív, sokszor éjsötétbe forduló sztorit emlegetnek, aminek egy FPS esetében nagyon tudunk örülni. Úgy tűnik, hogy ez az alkotás a szezon egyik kötelező vétele.

Grand Theft Auto: Vice City

Megjelenés: 2012. december 6. – Android/iOS

GTA: erre a három betűre minden gémer azonnal felkapja a fejét, egyelőre azonban sajnos még nem a jövő tavasszal esedékes ötödik részt ajánljuk nektek. Kétségtelen, hogy egy erős hónapban nem foglalkoznánk ezzel a megjelenéssel, de a karácsony előtti pangás idején meg kell emlékeznünk a Vice City alcímű kultjáték hordozható eszközökre vándorlásáról. Hamarosan ugyanis az Android- és az iOS-rendszerű eszközökön is hozzáférhető lesz a Rockstar tízéves alkotása.

Van abban valami félelmetes, hogy amihez 2002-ben egy asztali konzolra vagy egy számítógépre volt szükség, ahhoz ma már elég egy táblagép vagy egy combosabb telefon. Bár előfordulhat, hogy egy évtized múlva a mostani csúcsjátékokat már karórákon fogjuk futtatni, azért mi figyelmeztetnénk mindenkit, aki telefonon szeretné újraélni a régi időket; a Vice Cityhez hasonló TPS-ek irányítása egy telefon képernyőjén kész horror. A táblagép-tulajdonosok már kicsit kényelmesebben merülhetnek el a múltidézésben.

Mass Effect

Megjelenés 2012. december 7. – PS3

Hogy mit keres egy 2012-es ajánlóban egy ötéves játék? Ha rápillantasz, hogy mely platformra jelenik meg végre a méltán híres sorozat első része, azonnal eltűnik ez a kérdőjel. Amikor tavaly a második epizód végre valahára megjelent Playstation 3-ra, az örömükben tapsikoló játékosokban csupán az okozott némi hiányérzetet, hogy a dolgok akkori állása szerint az első rész jogi hercehurcák miatt soha nem jelenhet meg a gépükre. Végre teljes lehet a trilógia, hiszen az akadályok elhárulásával az EA hozzáférhetővé teszi a sorozat eddig hiányzó darabját a Sony konzollal rendelkezők számára is.

Ilyenkor persze szinte kötelező kijönni egy gyűjteményes kiadással is, melyből az összes platform megkapja a maga verzióját, Mass Effect Trilogy címmel. Bár a pakkra megveszekedett gyűjtők is befizethetnek, elsősorban azoknak ajánljuk megfontolásra a megvásárlását, akiknek valamilyen okból kimaradt volna ez a kultusszá nemesedett őropera.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Playstation All-Stars Battle Royale-teszt
4K-filmek otthonra a Sonytól

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Összedőlt egy 2,5 kilométeres baltimore-i híd, miután nekiment egy konténerszállító hajó

A középkategória csúcsa – kipróbáltuk a Redmi Note 13 Pro+ 5G-t

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés