Ugye már nem meglepő, ha egy DJ pulton vagy egy live act show közben világító érintőképernyőket látni? Sok más területhez hasonlóan a zenekészítést is átformálták az Apple ketyeréi. Egyrészt bárhol és bármikor előkaphatjuk és zenélhetünk, legyünk akár repülőn vagy épp a metrón, munkahelyen vagy nyaraláson, másrészt annyira fejlett programok készülnek sorra, hogy egy kész mobil stúdiót tudhatunk a kezeink között. iOS oprendszerre írt mobil applikációkat bemutató sorozatunk első zenei állomásán az App Store Music kategóriából emelünk ki három professzionális zenehegesztő programot, amikkel felszínre hozhatod a benned rejlő producert.

 1. 3/3


  Figure

  A svéd Proppellerhead csapat nem most kezdte az ipart. A PC-n és Macen is futó Reason programmal jócskán hozzájárultak az elektronikus zenekészítés alapjainak letételéhez. Habár a zenei applikációk terén kisebb játékosok már kijöttek pár nagyon is használható szoftverrel a tapogatható eszközökre, a svédek egy szenzációs felhasználói felület mögé pakolták mindazt, amit eddig kiokoskodtak. Igaz a Figure még nem éri el a Reason magaslatait - mivel megadott loopokkal és hangmintákkal dolgozhatunk, sajátot nem rakhatunk össze - de érezhető, hogy a Propellerhead nagyon is érti, hogy mi történik odakint. Utazol a metrón, előkapod a mobilodat, megírsz egy teljes dalt, majd megosztod az ismerőseiddel vagy egy kiadófőnökkel. Magas élet” a zenekészítés szerelmeseinek. A program használata a felületnek köszönhetően rém egyszerű. Megadott loopokat, basszus folyamokat, szinti szőnyegeket és dobtémákat pakolhatunk egymásra, modulálhatjuk őket és némi effektet is pakolhatunk rájuk, a három sávhoz pedig kapunk egy egyszerű keverőt is.

 2. 2/3

  Garageband

  Az Apple saját szoftverei mindig is szépek és okosak voltak, nincs ez másképp a Garagebandnél sem. Aprólékos gondossággal kidolgozott felhasználói felület és ragyogó funkciók teszik élvezetessé a zenekészítést. A Garageband inkább az akusztikus zenészeknek kínál mobil stúdió lehetőséget. Ha van otthon egy elektromos gitár, azt az iPad egy könnyű kiegészítő kábellel azonnal felvértezi a legjobb erősítőkkel és torzító pedálokkal. Akik még csak most kezdik a zenélést, azoknak megadott akkordok és loopok segítenek abban, hogy gyorsan élvezhető legyen a program használata. Természetesen a pro felhasználók már maguk rakhatják össze a melódiákat, amihez több híres zongorát, szintetizátort és híres gitárt sirathatnak meg. Ha pedig összejön a banda, akkor az iPadeket wifin összekötve indulhat is a jam session. Ugyanis egyszerre többen is zenélhettek, miközben az egyik iPad rögzíti a zenekar összes tagjának ügyködését. A kész alkotások persze ki is menthetők vagy megoszthatók a haverokkal.

 3. 1/3

  Tabletop

  A Tabletop valóban a professzionális mobil elektronikus zenekészítéshez jött létre. Aki még csak most ismerkedik a hasonló programokkal, annak rá kell szánnia az időt, hogy kiismerje magát az eszközök dzsungelében. Persze ez nem azt jelenti, hogy hozzá se kezdj, hiszen mint minden programnak, ennek is hasonló a felépítése társaihoz. Megtalálhatók a szintik, a dobgép, az effektek és egy szekvenszer is, amiben összepattinthatod a kész loopokat és egy teljes zenét kerekíthetsz ki, viszont itt nem találsz előre létrehozott hangfájlokat. A Tabletop már a kábelkötögetős megoldást választotta, vagyis annak érdekében, hogy a pro felhasználóknak szinte végtelen kombinációkat kínáljon az eszközök tekintetében, úgy csavarhatjuk a zsinórokat a hangszerek között, ahogy nekünk tetszik.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon