Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy olimpián fel-felbukkannak a legek, amiből az idei világjátékra is jut jócskán. Az olimpiai kerékpáros központ pedig jelenleg a világ leggyorsabb pályája.

Épp tegnap szemezgettünk az idei olimpia technológiai újításaiból és most itt egy újabb LEG. Az olimpiai Velodrome letisztult stílusával és gyönyörű fa burkolatával az egyik ikonikus jelképévé vált a londoni játékoknak. Egy hatalmas sportlétesítményt hangulatosra alakítani egy dolog, de mégiscsak az a legfontosabb, hogy a kerékpárosok érezzék jól magukat a pályán, persze mindemellett az sem baj, ha a közönség is szívesen tér be egy ilyen hatalmas csarnokba és egyelőre úgy tűnik a nézők szeretik ezt a helyszínt. Ám nem csak a stílusa egyedülálló a londoni velodromnak, hanem maga a versenyhelyszín is, hiszen ez a világ leggyorsabb ovális pályája, ami nem elhanyagolható szempont egy olyan sportban, ahol ezredmásodpercek számítanak.

Ugyanúgy fából készült, mint az összes világversenyek lebonyolítására alkalmas hivatalos körpálya, egész pontosan szibériai fenyőből, de mivel a pályatervezésnek nincsenek írott szabályai a tervező Ron Webb (aki nem mellékesen otthagyta már a keze nyomát pár olimpiai pályán Szöulban, Athénban és Sydneyben) kissé magasabbra tervezte a fordulókat, így a célegyenes mintegy öt méterrel alacsonyabban van, így a versenyzők nagyobb lendületet vehetnek az egyenest kihasználva. És még egy apróság. Talán ez az egyetlen hely Angliában, ahol esőért imádkoznak a résztvevők, hiszen bár a létesítmény fedett, a csarnokban szigorúan szabályozzák a levegő páratartalmát és mivel a nedves levegő légellenállása kedvezőbb, jól jön az extra csapadék.

Még több helyszín, még több technológia!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.