Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hordozható melegítőeszköz, zselében tárolt élelmiszerek, mobil folttisztító, és a lóbálás következtében fellépő energiával hűtő táska. Ezek mind-mind az Electrolux Design Lab díjnyertes pályázatai, ahol számos magyar tervező évről évre a legjobbak között szerepel.

Az Electrolux által évente megrendezett nemzetközi tervezői verseny, ahol  bármely felsőoktatási intézmény ipariforma-tervező hallgatója bemutathatja a jövő háztartási készülékeire vonatkozó innovatív ötleteit 2003 óta. A Design Lab verseny témája évente változik, és a döntőbe bekerült pályázatok bemutatására is mindig más városban kerül sor. Kilenc évvel ezelőtt elsőként Budapesten mutatták be a fiatal tervezők a felhasználóbarát megoldásokkal kapcsolatos legjobb ötleteiket. A következő években New York és Stockholm adott otthont a jövő háztartási készülékeit bemutató versenynek, majd Barcelonában volt látható az egészséges étkezést szolgáló háztartási készülék témájában kiírt legjobb pályázatok. Ezután Párizs került sorra, ahol a környezetbarát eszközök kerültek porondra, majd egy újabb esztendő elteltével az internetes generáció igényeit kiszolgálni óhajtó termékek döntőjét Zürichben rendezték meg.

A skandináv vállalat pályázatára évente diákok ezrei jelentkeznek közel száz országból jobbnál jobb ötletekkel, majd a döntőben a fiatal mérnökök egy elismert szakértőkből és neves tervezőkből álló zsűrinek mutatják be alkotásaikat. Az értékelésben fontos szerep jut a dizájn funkcionalitásának, a munka innovációs értékének, és a fogyasztók által támasztott igényeknek. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Design Lab-on a sikeresen szereplő résztvevőknek lehetősége van egy jövőbeni munka elnyerésére is a tervezés területén, hiszen több korábbi döntős jelenleg is valamelyik Electrolux Global Design laboratóriumban tevékenykedik. A győztes a neves díj mellé 5,000 eurót is kap és nem mellesleg egy hat hónapos gyakornoki állás is az övé az Electrolux valamely globális terméktervező központjában.

A 2009-es londoni döntőre a svéd multi olyan pályamunkákat várt, melyek azt vetítették előre, hogyan változik majd meg az emberek hétköznapi ételek elkészítésével és tárolásával, vagy a ruhatisztítással, valamint mosogatással kapcsolatos szokásaik az elkövetkező 90 évben. A szerencsés nyertes Rickard Hederstierna svéd diák lett a Cocoon fantázianevű koncepciótervével, mely a Föld megóvását szem előtt tartva intelligens táplálékot állít elő. Lényege, hogy a berendezés az izomsejtek melegítésével készíti el a génkezelt és előre csomagolt hús- és halételeket, amelyeket rádiófrekvencia azonosítás – radio frequence identification – röviden RFID nevű eljárással érzékelők azonosítanak. Ez annyit jelent, hogy a szerkezet felismeri az adott ételt, majd annak az ideális főzési idejére tesz egy optimális javaslatot. A győztes tervező és a zsűri egybehangzó véleménye szerint, bolygónk megóvása ezen gép használatával úgy teljesedne ki, hogy a mesterségesen előállított élelem következtében kevésbé használjuk ki és függünk a Föld mezőgazdasági és halászati kapacitásáról.

A videó után a következő oldalra kattintva a 2010-es győztesről, a cukorkristály-akkumulátorral működő, hordozható melegítőeszközről olvashatsz.

Több mint 1,300 pályázat érkezett a 2010-es Design Lab-ra, ahol az indiai Peter Alwin győzedelmeskedett. A nyertes terv egy indukciós technológiával működő, hordozható főző- és melegítőeszköz, mely a The Snail (A Csiga) fantázianevet kapta, mellyel a győztes 2050-re jósolt urbanizációra – amikor a Föld népességének 74% városokban él majd – és az azzal járó helyhiányra próbál alternatív megoldást nyújtani.

A készüléket közvetlenül rá lehet ragasztani a kívánt eszközre, legyen az egy serpenyő, egy edény, vagy egy bögre, és a szerkezet felmelegíti annak tartalmát. Méretéből és mobilitásából adódóan a hagyományos főzéshez szükséges terület mérete csökken. A Csiga egy nagy sűrűségű cukorkristály-akkumulátorból nyeri az energiát, amellyel felmelegít egy tekercset, s ezzel mágneses indukciós mezőt hoz létre. Az érzékelők meghatározzák az étel milyenségét, majd a rendszer eszerint automatikusan beállítja a melegítéshez legoptimálisabb hőmérsékletet és időt.

A videó után a következő oldalra kattintva a 2010-es különdíjazottról, a biopolimergéllel működő hűtőszekrényről olvashatsz.

A 2010-es pályázatoknál maradva a zsűri szerint a második helyet érdemelte meg, de a közönség online szavazatai alapján a legjobb mégis Jurij Dmitriev Bio Robot elnevezésű biopolimergéllel hűtő hűtőszekrénye lett, mely a versenyen ezért különdíjat is kapott. Az orosz diák szerint elképzelt jövő frigójának nincsenek polcai, se rekeszei, sőt, még ajtaja sincsen. Egyszerűen egy zöld színű gél található egy vékony keretben, mely minden belehelyezett élelmiszert hidegen tart. Ezt az intelligens anyagot biopolimergélnek nevezték el, mely természetesen szagtalan és nem ragad, viszont tökéletesen változtatja alakját és térfogatát, attól függően, hogy mennyi mindent pakolna bele.

Egyszerűen csak belenyomjuk azokat az élelmiszereket, amiket a hűtőben szeretnénk tárolni. A különleges zselé nemcsak megszűri a káros sugarakat, de mini nanorobotok segítségével képes beállítani a különböző ételek ideális tárolási hőmérsékletét is. A gélt a felületi feszültség segíti abban, hogy ne süllyedjenek le benne a belehelyezett hűtenivalók. Ennek következtében tetszés szerint, akár függőlegesen vagy vízszintesen is felszerelhető a Bio Robot hűtőszekrény.

A videó után a következő oldalra kattintva a 2011-es győztesről, egy hordozható és negatív ionok segítségével működő mini folttisztítóról olvashatsz.

Egy hordozható folttisztító nyerte a 2011-es pályázatot, méghozzá egy szlovák diák, Adrian Mankovecký koncepcióterve alapján készült. A tavalyi évben olyan ötleteket várt az Electrolux, melyek az intelligens mobilitás kihívásaira kínálnak egyedi megoldásokat.

A jövő nagy tervezőinek a kényelemet, a szabadságot, az időt, és az irányíthatóságot figyelembe véve kellett megalkotniuk egy olyan háztartási gépet, melyet akár otthon és akár házon kívül is használni lehet. A győztes terv egy kisméretű folttisztító, mely nemcsak felfrissíti a ruhákat, hanem a negatív ionok és gőz használatával el is távolítja a foltokat.

A videó után a következő oldalra kattintva a 2012-es pályázatról, és az előző években sikeresen szereplő magyar tervezők munkáiról olvashatsz.

Az emberek egyre jobban vágynak a különleges élményekre, amibe alapvetően a gasztronómia is beletartozik, ezért a 2012-es Desing Lab témája az összes érzékszervünket lebilincselő és egyedi élményt nyújtó ételeket készítő készülék. A koncepció esztétikus megjelenésére, valamint a textúrák és felületek használatának módjára a zsűri külön figyelmet fordít majd az értékelésben. A 10. alkalommal meghirdetett nemzetközi versenyre a pályázatokat 2012. június 1-je éjfélig lehet elküldeni az Electrolux Design Lab weboldalán keresztül, ahol minden információ megtalálható.

Remélhetőleg idén újra az élmezőnyben végeznek a magyar dizájnerek, hiszen az első versenyen – amikor még csak négyen juthattak a legjobbak közé, azóta viszont már nyolcan – Cosovan Tamás és Hosszú Gergely került a döntőbe. A 2007-es Design Lab első helyét Szabó Levente szerezte meg az E-wash névre keresztelt kompakt mosógépével. A nyertes készülék mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. Levente az első helyezettnek járó hat hónapos gyakornoki állást az Electrolux svédországi, majd olaszországi formatervezési központjában töltötte. Ezt követően a vállalat úgy döntött, hogy főállásban alkalmazza őt, így azóta az Electrolux olasz design központjában dolgozik terméktervező dizájnerként.

A 2008-as pályamunkák közül Püspöki Apor E-bag, valamint Sáfrány Attila Stratosphere elnevezésű koncepciója jutott a döntőbe. Az E-bag egy olyan táska, mely a lóbálás közben fellépő kinetikus energiát felhasználva végzi a csomagban lévő maximum 3 liternyi élelmiszer – jobb esetben sör – hidegen tartását. A Stratosphere fantázianévre keresztelt készülék pedig egy ruhafelfrissítő állványt takar, mely a még nem koszos, de már felvett ruhadarabokat frissítené fel, eltávolítva belőlük a baktériumokat és a mikroszennyeződéseket, így például a cigarettafüstöt.

A kisvárdai Miklósi Ádám pályaműve 2011-ben került a legjobb nyolc közé. A döntőbe került terve egy Sous-vide technológiát használó sejtes főzőrendszerről szólt, mellyel egészséges és ínycsiklandó ételeket készíthetünk előre meghatározott idő alatt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.