Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Valve egyre inkább ki szeretne törni a PC által jelentett korlátok közül, olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy saját operációs rendszert tervez. Kinect-szenzort felhasználva hamarosan bárki bőrébe belebújhatsz, persze csak online. Az iPad kiadásakor a Microsoft már olyan vázlatokkal rendelkezett a Windows 8-ról, amelyek nagyon hasonlítanak a mai verzióra. Ez történt a héten.

A Valve harca a nappaliért

A Valve Steam szoftverének jelenleg 50 millió felhasználója van, akik közül minden egyes pillanatban legalább ötmillióan játszanak egyszerre. Noha így is igazán szép számú játékost megfogtak, nem tudtak eddig kitörni a PC-világból, hiába terjeszkednek: a Steam Windows mellett már elérhető Mac OS X-re és béta verzióban Linuxra is. A hardvergyártókkal együttműködve készítenek drivereket Linuxra, ami állítólag olyan sikeresen halad, hogy a Valve állítása szerint a saját játékaik már jobban futnak Linux alatt, mint Windowson. A PC-világból való kitörést a nappali megszerzése jelentené, azt a helyet, amit még mindig a konzolok uralnak.

A Steam legújabb béta kiadása utat tör a nappali felé: Big Picture Mode-dal vértezték fel azt, amit speciálisan a tévére terveztek, és olyan élményt nyújt, mintha egy konzolt használnál.

Az irányítás megoldható a szokásos egér-billentyűzet párossal, a hírek szerint azonban saját kontrollert is készít a cég. A megoldás hátránya viszont, hogy még mindig szükség van hozzá egy számítógépre, amit általában nem a tévé közelében helyeznek el az emberek.

Ezt és a linuxos fejlesztések tömegét szem előtt tartva szárnyra kapott az a pletyka, hogy a Valve egy saját készítésű Linux operációs rendszert tervez, amihez pedig bizonyos minimum követelményeket betartva hardvert készíthetnek különböző gyártók. Ezek már nem számítógépek, hanem sokkal inkább konzolok lennének, méghozzá azzal a hatalmas előnnyel, hogy a Steamen már megvásárolt játékaid rögtön elérhetőek lennének rajta.

Kutyabőrbe bújva

Ha nem férsz meg a saját bőrödben, hamarosan lecserélheted azt: akárki lehetsz, kezdve egy sima arccserétől egészen a legvadabb dolgokig, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. A Kinect szenzorra már számos különleges felhasználási módot láthattunk, ennyire fejlettet azonban még nem: a Faceshift program képes Kinect segítségével az arcmimika követésére, majd azt egy kis késéssel utánozni egy számítógépes karakteren.

Az online érintkezést forradalmasító megoldást számos helyen láthatjuk majd a jövőben: játékok és chatprogramok aknázhatják ki a benne rejlő lehetőségeket, és még ki tudja, mit fog a technológia életre hívni.

Képeken a korai Windows 8

A Microsoft a Windows 8-cal végleg a csempés dizájnt választotta, amivel most már tableteken, laptopokon, asztali gépeken, telefonokon és játékkonzolokon is találkozhatunk. Ha nem tetszik az új felület, akkor megszokhatsz vagy megszökhetsz, ugyanis a redmondi cég minden eszközén ez a felület lesz látható.

A Windows 8-at 2011-ben mutatták be először a nagyközönségnek, de már 2010-ben elkészítették az első vázlatokat a forradalmi operációs rendszer működéséről. Néhány helyen már két éve is szinte ugyanúgy nézett ki a felhasználói felület, mint a mai, kész Windows 8-on, de sok esetben azóta gyökeres módon megváltozott a kinézet. 

Összességében elmondható a korai vázlatokról, hogy már a mostani irányvonal felé haladtak, még azonban sok olyan elem benne maradt a rendszerben, amit mára már száműztek: ilyenek például a színátmenetek és a lekerekített sarkok. Abban az évben tehát, amikor az Apple kiadta az első iPadet, a Microsoftnak már szilárd elképzelése volt arról, hogy az új operációs rendszerével hogyan fog betörni a tabletpiacra is. Most már csak ezt kellene valahogy megvalósítania, mert az eladási mutatók a vártnál rosszabbak, annak az egymilliárd dollárnak viszont, amit a Microsoft az új rendszer népszerűsítésére tervezett költeni, még a nagy része megvan.

Tovább:
A techrovat újdonságaihoz
A Player legfrissebb cikkeihez 
Láttad már az exkluzív karácsonyi aloldalunkat? Kukkants be!

(Forrás: The Verge, Istartedsomething)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.