Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Rendkívül dizájnos és ötletes külcsínt kapott ez az abszolút környezetbarát módon működő elektromos csatlakozóaljzat.

Az elektromos hálózati csatlakozóaljzatok legtöbbje pontosan ugyanúgy néz ki, és ugyanott, vagyis a falra felszerelve helyezkedik el. A Yanko Design által megálmodott Windows Socket azonban több szempontból is szakít az eddigi hagyományokkal: nincs rákötve a hagyományos elektromos hálózatra, és nem a falon található.

A Kjuo Szong és Boa Oh által tervezett Windows Socket egy pillekönnyű és kompakt kialakítású, akár táskában és zsebben is hordozható csatlakozóaljzat, melyet adott esetben egyetlen laza mozdulattal fel lehet cuppantani egy üres ablakfelületre. Ha napos az idő, a kifelé néző napelem annyi energiát termel, hogy az aljzathoz hagyományos módon vezetékkel csatlakoztatott, kisebb teljesítményű készülék abból képes üzemelni.

A Windows Socket egyelőre még csak prototípus, és a fejlesztőknek még sok munkájuk lesz azzal, hogy a parányi napelem működését olyan hatékonnyá tegyék, hogy abból ténylegesen jelentős mennyiségű elektromos áramot lehessen kinyerni. Porszívót valószínűleg sohasem üzemeltethetünk majd róla, de például egy mobiltelefon töltőjéhez elég energiát adhat.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.