A felhőszolgáltatásokkal korábban már foglalkoztunk, most viszont két olyan hálózati adattárolót mutatunk be, amik adott esetben jobb – és olcsóbb – alternatívái lehetnek a Google Drive-nak és társainak.

LaCie CloudBox

A két gyártó közül a LaCie kínálja a kisebb – és ezért sokak számára valószínűleg praktikusabb – tárhelyeket. A CloudBox egy, két és három terabyte-os külső merevlemezeiről bárhonnan elérhetjük a fájljainkat, természetesen tabletről és okostelefonról is. A HDD-k kompatibilisek a játékkonzolokkal és az interneteléréssel rendelkező tévékkel is, a fájlokat kedvünk szerint titkosíthatjuk vagy oszthatjuk meg ismerőseinkkel, ráadásul a külső winchester biztonsági háttértárolóként is funkcionál.

A CloudBoxot a magyarországi forgalmazók majdnem egy kerek tízessel drágábban adják, amennyiért a honlapon rendelhető (sajnos csak az USA-ba szállítanak), de még így is rengeteget spórolhatunk a felhőszolgáltatásokhoz képest: az egy terabyte-os változat 34 ezer forintos árából csak három hónapos Google Drive-előfizetés jön ki, a két terás HDD 42 ezer forintos áráért pedig kevesebb mint két hónapig tudnánk ugyanekkora tárhelyet bérelni a Google-nél. (Más felhőszolgáltatások általában nem biztosítanak ekkora tárhelyet, vagy ha mégis, akkor drágábban.)

My Book Live Duo

Az igazán nagy tárhelyet igénylőknek a Western digital nyújt megoldást négy, hat és nyolc TB-os tárolókapacitású külső merevlemezeivel. A My Book Live Duóban egy 800 MHz-es processzor biztosítja a rendkívül gyors működést, ezenkívül tudja ugyanazokat a dolgokat, mint a Lacie masinája: HDTV stream, iTunes-kompatibilitás, fájlok megosztása és persze bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető. Az eszköz két merevlemezből áll – erre utal a neve is –, amiket használhatunk egyesítve, vagy külön-külön is. A második esetben a My Book Live automatikus biztonsági mentést készít a merevlemezre kerülő fájlokról, így azok akkor sem vesznek el, ha az egyik HDD tönkre megy.

A My Book Live Duo használata mellett a gyártó azt a kicsit megmosolyogtató érvet hozza fel, hogy így nem kell ismeretlen helyen tárolnod az adataidat, de ennél kézzelfoghatóbb előnye, hogy a felhőszolgáltatásokhoz képest szintén gyorsan behozza az árát: a legolcsóbb, 4 TB-os HDD 88 500 forintos árából két hónapig tudunk ugyanekkora tárhelyet bérelni a GDrive-on, a hat és nyolc TB-os verzió pedig ennél is jobban megéri.

Összegzés

A bárhonnan elérhető külső HDD nem éri meg mindenkinek: száz gigabyte-os tárhelyet már évi 11 ezer forintért is bérelhetünk a SkyDrive-on és ha csak alkalmilag van szükségünk a tárhelyre, akkor szintén jobb megoldás előfizetni valamelyik felhőszolgáltatásra. A CloudBox és a My Book Live Duo elsősorban azoknak éri meg, akik huzamos időn keresztül, nagyjából teljes kihasználtsággal használnák ezeket az eszközöket, nekik viszont nagyon.

Tovább:
Adatok a felhőben – Öt cloud-tárhely
Mire jó a Dropbox?
Zenehallgatás a felhőből  Három cloud-alapú zeneapp

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon