Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Alig két nap van hátra a legújabb iPhone bemutatásáig, amely az eddig kiszivárgott hírek alapján az Apple legkomolyabb dobásának ígérkezik az iPhone 4 2010-es bemutatása óta. Ideje tehát áttekinteni, mit tudunk eddig a legújabb iPhone-ról.

Két iPhone

Nem is a növekedés az igazi kérdés, hiszen az szinte biztosra vehető, hogy az új telefon kijelzője nagyobb lesz az iPhone 5S négycolos képernyőjénél, a kérdés csak az, hogy mennyivel. A legnépszerűbb elmélet szerint az iPhone 6 egy 4,7 colos és egy 5,5 colos kijelzővel érkezik, és ezzel együtt jön az...

Új név

Ugyanis ha az előző pletyka igaznak bizonyul, akkor a két telefont valahogy névben is meg kell különböztetni egymástól. A hírek szerint a 4,7 colos kijelzővel szerelt készülék maradna iPhone 6, míg a nagyobbik teló iPhone Air, esetleg iPhone 6L néven mutatkozhat be.

Nagyobb felbontás

Nagyon sok találgatás van az új telefon kijelzőjének felbontása körül is, amiből annyi tűnik biztosnak, hogy az iPhone 6 jóval nagyobb felbontással rendelkezik majd, mint az elődje. A legnépszerűbb elképzelés, hogy mindkét telefon egységesen 1704x960 képpontos kijelzővel érkezik majd, ami a kisebbik iPhone esetében 416, míg a nagyobbiknál 356 ppi-s pixelsűrűséget jelentene. Más hírek szerint a telefon 1472x828-as felbontással érkezik, de van olyan verzió is, ami szerint a 4,7 colos kijelző 1334x750-as, míg az 5,5 colos 2208x1242-es felbontású lesz.

Sapphire Glass kijelző

Még mindig a telefon kijelzőjénél maradva, sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy az Apple végre megoldja az iPhone-ok egyik legnagyobb problémáját, vagyis a könnyen törő kijelzőt, és az iPhone 6-ban már a jóval strapabíróbb Sapphire Glasst fogják használni. A legújabb pletykák szerint ebből lehet, hogy semmi nem lesz, mert bár a Sapphire Glass a karcolások ellen valóban jobban véd, de elejtésnél még az eddig használt Gorilla Glassnál is sérülékenyebb.

Új dizájn

Az Apple a jelek szerint nem csak méretben, de dizájnban is szakít az eddigi hagyományokkal. Az állítólagos iPhone 6-ról kiszivárgott képek alapján a telefon oldalait erősen lekerekítették, ami az Apple hagyományokhoz való ragaszkodását ismerve inkább a képek hitelességét csökkenti, ám a méretnövekedés miatt nem kizárt, hogy tényleg hozzányúltak az eddig kőbe vésett dizájnhoz.

Szupervékony kialakítás

Megbízható források tudni vélik a telefon méreteit is. Eszerint a kisebbik iPhone 6 másfél centivel hosszabb és majdnem egy centivel szélesebb lesz az iPhone 5S-nél (138x66 milliméter), cserébe viszont hihetetlenül vékony lesz: a telefon vastagsága mindössze 6,9 milliméter. Figyelemre méltó, hogy a telefon alig lesz nehezebb elődjénél, 113 grammos tömegével pontosan egy grammal lesz nehezebb az iPhone 5S-nél. A nagyobbik iPhone 6 158x78x7,1 mm-es mérettel érkezhet.

Erősebb hardver

Szintén inkább a növekedés mértéke a kérdéses a telefon hardverénél. A hírek szerint az iPhone 6-ba 64-bites Apple A8 chip kerül, mely két, egyenként 2,0 GHz-es vagy annál is gyorsabb processzormagot tartalmaz, kicsit meglepő módon viszont a RAM az új telefonban is marad 1 GB, ami jóval elmarad a mai csúcskategóriás telefonoktól.

Nagyobb belső tárhely

Az Apple rajongók régóta várnak rá, hogy az iPhone kapható legyen a megszokott 16, 32 és 64 GB-nál nagyobb tárhellyel is, így jó hír, hogy az iPhone 6 már valószínűleg 128 GB belső memóriával is kapható lesz.

Erősebb akksi

Az biztos, hogy az iPhone 5S 1530 mAh-os akksija a nagyobb kijelzőhöz és erősebb hardverhez már kevés lenne, de hogy az iPhone-ba pontosan mekkora akkumulátor kerül, arról egyelőre nagyon megoszlanak a vélemények. Az eddigi pletykák alapján 1810, 2100, vagy akár 2915 mAh-os akksi is szóba jöhet.

Digitális pénztárca

Az utóbbi napok egyik legfelkapottabb témája, hogy az iPhone 6-ban megjelenő NFC-chip segítségével az Apple kiváltaná a hagyományos bankkártyákat, így az iPhone-tulajdonosok ezentúl a telefonjukkal is fizethetnek majd a boltban. A hír annyira komolynak hangzik, hogy több forrás szerint az Apple már az összes nagyobb bankkártya-kibocsátóval megegyezett, beleértve a Visát, a MasterCardot és az American Expresst is.

Pengébb adatkommunikáció

A hírek szerint a telefonba gyorsabb 802.11 ac wifi kerül, és természetesen az iPhone 6 már az LTE-szabványt is támogatni fogja.

A kamera marad

Az iPhone mindig erős volt kamerában, így kicsit meglepő, hogy az eddigi pletykák alapján az új telóban marad az eddigi, 8 megapixeles kamera, amely True Tone vakuval egészül ki, amelynek két LED-jével meleg és hideg árnyalatú képeket készíthetünk.

Vezeték nélküli töltés és viszlát jack-csatlakozó!

Bár egészen valószínűtlennek hangzik, de egyes pletykák szerint az Apple teljesen száműzi a telefonról a 3,5 milliméteres jack-dugaljt, amelyet egy Lightning csatlakozóval és a hozzá tartozó adapterrel váltanának ki. Ennél valamivel több realitása van a vezeték nélküli töltésnek, amivel az Apple már biztosan kísérletezik egy ideje, csak az nem valószínű, hogy az iPhone 6-ban be is mutatják.

Ennyit a pletykákról, két napon belül kiderül, hogy mi igaz belőlük.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.