Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A drónról még mindig leginkább a hadászati vagy szórakozási célú felhasználás jut eszünkbe, de egyre többet hallani praktikus alkalmazási módról is. De hogy eddig ez a csúcs, és már ezért megérte az egész drónosdi, az biztos.

Az idő nem csak pénz, hanem élet is, például a szívmegállásnál. Ha nem érkezik néhány percen belül segítség, drámai mértékben csökken a túlélés esélye. A nálunk is létező mentőmotor intézménye is azt szolgálja, hogy egy mentőautónál gyorsabban a helyszínre érjen egy orvos, és azonnal megkezdhesse az újraélesztést – de egy drón még a motorhoz képest is fürgébb, meg ugye légvonalban is közlekedhet.

Egy holland mérnökhallgató, Alec Mormont olyan drónt tervezett, amely GPS alapján, akár száz km/h tempóval repül segítséget nyújtani, a mentőorvos pedig egy webkamerán és egy hangszórón keresztül utasítja a segélyhívót, hogy hogyan kezdje el az újraélesztést – a drón ugyanis egyben maga a defribrillátor is.

Ez Európai Unióban átlagosan tíz perc alatt érnek ki a mentők egy ilyen esethez, az agyhalál viszont négy–hat perc alatt beáll. A mentődrón egy tizenkét kilométeres terület bármely pontját eléri egy perc alatt, ezzel nyolcról nyolcvan százalékra növeli a túlélés esélyét.

Ha minden jól megy, a mentődrónok öt éven belül szolgálatba állhatnak Hollandiában.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.