Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A K329 Szeverodvinszket több mint húsz éven keresztül építették, és akár a világ másik végére is képes atomrakétát kilőni. A helyzeten az sem javít, hogy elmerült.

A Szeverodvinszk ugyanis egy atom-tengeralattjáró, amely kedden állt szolgálatba az orosz haditengerészet északi flottájában. Az elavult Akula osztályú tengeralattjárókat leváltó Jaszeny osztályú atom-tengeralattjárók első képviselője minden szempontból felveszi a versenyt az amerikai Seawolf és Virginia osztályú tengeralattjárókkal: támadófegyverzete az 533 milliméteres torpedók, valamint a hajó- és repülőgép-elhárító Oniks és Kalibr rakéták mellett többek között olyan, atomtöltettel is felszerelhető rakétákból áll, amelyek hatótávolsága eléri az ötezer kilométert.

A 119 méter hosszú hajó maximális merülési mélysége 600 méter, legnagyobb sebessége pedig eléri a 35 csomót. Bár a Szeverodvinszk az ultrahangos szonártól kezdve az atomreaktorig mindenből a legmodernebb technikát vonultatja fel, az amerikaiaknak egyelőre nem kell idegeskedniük miatta, hiszen az ő flottájukban jelenleg huszonegy hasonló technológiai színvonalú hajó teljesít szolgálatot, ráadásul az oroszoknak a források elapadása miatt ennek az egynek a megépítése is több mint húsz évükbe telt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.