Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Facebook új alkalmazás-csomagjával bármilyen androidos készülék Facebook-telefonná válhat. Emellé egy új HTC készülék is érkezik.

A Facebook csütörtökön egy sajtótájékoztatón mutatta be újdonságát, a Facebook Home-ot. Mark Zuckerberg megfogalmazása szerint ez egy olyan app-család, amivel minden androidos készülék Facebook-telefonná válhat. Nem jött tehát igazi Facebook-telefon, és nem készült speciális operációs rendszer sem.

Mit tud a Facebook Home?

A Facebook Home a telepítés után belemászik a készülékbe, és a közösségi oldal használatát helyezi előtérbe. A kezdőképernyő olyan felületté alakul, ahol folyamatosan ismerőseink friss  tartalmait láthatjuk, valamint a számunkra érdekes értesítéseket. Mindenre egyből reagálhatunk is kedvünk szerint, ugyanakkor az eddig használt alkalmazásokat is innen érhetjük el, és könnyen telepíthetünk újakat, vagy törölhetjük azt, amit meguntunk.

Emellett Facebook Home másik fontos szolgáltatása a Chatheads. Ez lehetővé teszi, hogy bármit csinálunk is éppen a telefonunkon, ha üzenetet kapunk valakitől a Facebookon, az egyből megjelenik, és válaszolhatunk is rá. A Chatheads nem lép ki a futó alkalmazásból, így ha már nem érdekes az üzenet, vissza is térhetünk hozzá.

Jó ez nekünk?

Akit tényleg egyfolytában érdekel, mi zajlik a Facebookon, az biztosan előszeretettel használja majd. Ugyanakkor nagyon zavaró lehet az, hogy bárkinek a frissítései megjelennek a főképernyőn, és nem biztos, hogy örülünk annak, ha ezt mindenki látja. Emellett sokan aggódnak amiatt, hogy az app-csomag rengeteget fogyaszt majd, és az adatforgalmi keretünket és az akksit is hamar leszívja majd. Ezek ellenére az alkalmazás jelentős újítás, egy olyan irány, ami valószínűleg a Google is szívesen követne.

Az biztos, hogy április 12-étől bárki kipróbálhatja az ingyenes alkalmazást, ha olyan készüléke van, amelyre már letölthető a Google Playből (HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note II). A Facebook egyébként bővíti ezeknek a telefonoknak a körét, ezért fejlesztői programot is indított. Ugyanakkor a HTC-vel közösen dolgozták ki a First névre keresztelt készüléket, amit a Home-mal vehetnek meg a felhasználó egyelőre az AT&T-től, 99,9 dolláros áron.

(Fotó: Mashable)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.