Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ahogy a technológiai fejlődés nem áll meg úgy változik az olimpia is az ókori idők óta. Ráadásul a 2012-es londoni olimpia sok mindenben leg, hiszen zöld, hatékony, biztonságos és látványos.

Azért megdöbbentő az a tény, hogy ez az első olimpia, amit az emberiség kétharmada követhet figyelemmel, hiszen a 2012-es nyári játékokat több, mint 4 milliárd ember nézheti a bolygón a különböző platformok segítségével. A már-már félelmetesen körültekintő 23 és fél évnek megfelelő tesztidőszak után az olimpiai technológiai központban 450-en dolgoznak a nap minden percében, a kommentátorok, újságírók pedig 30 százalékkal gyorsabban kapják meg az adatokat érintőképernyős táblagépeikre, mint négy évvel ezelőtt Pekingben. Nézzük meg mi kellett még ahhoz, hogy idén Londonban lehessen a legnagyobb világjáték.

Nézd bárhonnan

Elmúltak már azok az idők, amikor úgy kellett vadászni, hogy az általunk várt sporteseményt mikor közvetíti a televízió. Ez még külföldön (ahol akár több sportcsatornán futottak az események) is nehéz volt, mára gyakorlatilag akinek van netkapcsolata az majdhogynem kedve szerint nézheti a versenyeket. Ha pedig esetleg nem akad élő stream sehol (amerikai IP címmel például érdemes az NBC olimpiai csatornájára tapadni) az eredmények akkor is szinte valós időben követhetőek például úgy, ha egyszerűen a Google kereső olimpiai logójára kattintotok.

Újrahasznosítás és energia

A sportolók és rajongók ezreinek érkezésére fel kellett készíteni a várost, így rengeteg új létesítményre volt szükség, amik a játékok végeztével üresen állnak majd. Illetve nem mind, hiszen például a pöttöm 12 ezer férőhelyes kosárlabda stadiont az utolsó medál átadása után darabokra szedik, hogy aztán később a darabjait később több építkezésnél is felhasználják. Az áramot pedig egy speciális erőmű szolgáltatja a megnövekedett igényeket kielégítve, de ez az intézmény 33%-al kevesebb szén-dioxid terhelést jelent a bolygónak, mintha a normál áramhálózatról látnák el energiával az olimpiát.

Az ausztrál csodapalota

A világ másik végéről érkező ausztrál csapat főhadiszállása gyakorlatilag egy közösségi helyiségekkel felturbózott óriási laboratórium, ami természetesen 0-24-ben üzemel. A sportolók eredményeit szenzorokkal, videókkal elemzik, hogy hol és hogyan lehetne javítani a teljesítményükön. Míg a bolygó egyik felén, Angliában szundikálnak éjjel a sportolók, addig Ausztráliában tovább elemzik jó alaposan az adatokat, hogy reggelre friss eredményekkel és kimutatásokkal várják az ébredő olimpikonokat.

Csúcstechnológiás kukák

Természetesen a szervetlen végtermékek nyughelyei sem maradhattak ki a technológiai fejlesztésekből, hiszen kukákra mindig szükség van, ráadásul nem baj, ha nincsenek eldugva. Így az olimpia előtt beüzemelt LCD kijelzővel felszerelt új kukák tájékoztatják a nagyérdeműt a forgalmi helyzetről, a közösségi járatok menetidejéről, vonaláról, időjárás előrejelzést is kapunk a csúcskukátkól az ingyen wifi-kapcsolat mellé.

Az idei londoni olimpia tehát nem csak csillogó érmeket, de technológiai újdonságokat is jócskán felvonultat, természetesen úgy, hogy lehetőleg észre se vegyük őket, hiszen most az emberi izmoké és a versenyé a főszerep.

Még több helyszín, még több technológia!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.