Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2012 novemberében, a szíriai polgárháború csúcspontján a szír kormány egyik pillanatról a másikra szinte az egész országban lekapcsolta az internetet, sőt, az ország jelentős részén a telefonvonalak is elnémultak egy időre. Ez a lépés akkor senkit sem lepett meg igazán, csakhogy egy megbízható forrás most azt állítja, hogy a dolog egyáltalán nem így történt, és a szír kormánynak semmi köze nem volt az internet lenullázásához. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek már annál több.

Az információ nem akárkitől származik, hanem attól az Edward Snowdentől, akinek egy évvel ezelőtt lényegében az összes nagyobb nyugati titkosszolgálatot sikerült magára haragítania azzal, hogy egy pendrive-val – rajta az amerikai titkosszolgálatok legféltettebb titkaival – kisétált az Egyesült Államokból, majd a bizalmas információkat átadta néhány újságírónak, ezzel kirobbantva a történelem legnagyobb lehallgatási botrányát.

Az azóta Oroszországban bujkáló Snowden a Wirednek adott hosszabb interjúban mesélte el az egyszerre nevetséges és kétségbeejtő történetet.

Egy egész országot lekapcsoltak a netről

Abban önmagában nincs semmi meglepő, hogy 2012-ben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség mindent elkövetett, hogy valahogy bejussanak a szíriai internetszolgáltató hálózatába - mivel az egyetlen szíriai szolgáltatóról van szó, egy sikeres akció után az NSA lényegében az összes, az országban futó elektronikus kommunikációt lehallgathatta volna. A számításokba azonban valahol hiba csúszott, és az egész ország internetellátásáért felelős router meghekkelése közben valahogy sikerült tönkrevágni az eszközt, amellyel egy csapásra az ország 92%-át leválasztották a világhálóról.

A Személyre Szabott Hozzáférési Műveletek központjában (ami lényegében a Nemzetbiztonsági Ügynökség kiberháborús részlege) nem sok mosolygó arcot lehetett látni ekkortájt, a kormányzati hackerek leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy megpróbálják valahogy helyreállítani a routert, miközben a létező összes nyomot eltüntetik maguk után.

Ez természetesen még nekik is lehetetlen vállalkozás volt, de szerencséjükre a szír kormányt annyira lefoglalta, hogy valahogy működésre bírják a netet, hogy nem is igazán jutott eszükbe lenyomozni, ki állhatott a szabotázsakció mögött. A központban, hogy oldják a feszültséget, állítólag azzal viccelődtek, hogy "ha lebukunk, még mindig ráfoghatjuk Izraelre".

A java még hátra van

A Nemzetbiztonsági Ügynökség természetesen nem kommentálta Snowden történetét, aki a Wirednek egyébként azt is elárulta, hogy a tavaly kiszivárogtatott dokumentumok (amelyeknek eddig csak elenyésző részét publikálták) legszaftosabb részei még csak ezután fognak napvilágra kerülni. Elképzeli sem tudjuk, hogyan lehetne lapot húzni egy világméretű lehallgatási botrányra, de egy ilyen történet után már semmin sem lepődnénk meg.

(Forrás: Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.