Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Mega nevű új felhőszolgáltatás már önmagában is érdekes lenne, hiszen az ígéretek szerint ingyen 50 GB szabad tárhelyet biztosít minden felhasználónak, ami nagyságrendekkel több, mint amit a Dropbox vagy a Google Drive ad nekünk. A projekt mögött nem más áll, mint a Megauploaddal egyszerre sztárrá és körözött bűnözővé vált Kim Dotcom, aki szerényen csak annyit ígért, hogy az új szolgáltatás megváltoztatja a világot.

Dotcomra (alias Kim Schmitzre) tavaly januárban rúgta rá új-zélandi házának ajtaját az FBI és a rendőrség speciális kommandós alakulata, miután a Dotcom által üzemeltetett Megaupload szervereit az azokon tárolt hatalmas mennyiségű illegális tartalom miatt lefoglalták. Az USA azonnal kérvényezte Dotcom kiadatását, az idén márciusban esedékes kiadatási tárgyalásáig viszont az új-zélandi bíróság feltételesen szabadlábra helyezte, így akadálytalanul dolgozhatott következő projektjén.

Megát az eddigi beszámolók szerint úgy kell elképzelni, mint a Dropbox leegyszerűsített változatát, amely a fájlmegosztáson kívül weboldal üzemeltetésére és e-mailezésre is alkalmas lesz, a felhasználók azonnali üzeneteket válthatnak egymással, és tartalmaz online szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és naptárat is. A felhőszolgáltatás 50 GB szabad tárhelyet ígér minden felhasználónak, ami óriási különbség a Dropbox kettő, a Google Drive öt, de még a Windows Skydrive hét GB-os ingyenes tárhelyéhez képest is. Emellett persze lehetőség lesz előfizetni nagyobb tárhelyre is: az 500 GB-os tárhely tíz, a két TB-os húsz, a négy TB-os pedig harminc dollárba fog kerülni havonta, ami szintén jóval kedvezőbb, mint a konkurens szolgáltatók ajánlatai.

Korábban szóba került az is, hogy a korábbi Megaupload-előfizetők automatikusan prémiumstátuszt kapnának és a Megauploadon tárolt tartalmaikat is átvihetnék az új megosztóra, de ez a terv jogi akadályok miatt egyelőre nem valósul meg.

A szolgáltatások köre később várhatóan bővül majd, de hogy pontosan mi fog kisülni belőle, azt egyelőre senki sem tudja. A legvalószínűbb a MegaBox zeneszolgáltató megjelenése, amelynek indulását 2012 végére ígérte Dotcom, a legutóbbi hírek szerint pedig a projekt egyelőre béta fázisban van. A MegaBox lehetővé tenné a zenészeknek, hogy közvetlenül a közönségüknek adják el a számaikat, így a bevételek jelentős részét zsebre vágó kiadók kikerülnének a terjesztési folyamatból.

Bár az ötlettel kapcsolatban még sok kérdés nem tisztázott (például, hogy ki fogja finanszírozni a stúdióbérlést és egyéb, járulékos költségeket), mindenképpen érdemes rá odafigyelni, hiszen Dotcom mögé korábban olyan neves sztárok (többségében zenészek) álltak be, mint Kanye West, Alicia Keys, Kim Kardashian, Will.I.Am, Snoop Dogg, P. Diddy, Serena Williams és a legutóbb a Django elszabadul rabszolgából lett fejvadászát alakító Jamie Foxx. Nem tudjuk, hogy csinálta, de Dotcomnak még az alábbi borzalomra is sikerült rávennie a sztárokat. Ezek után nem kételkedünk benne, hogy a srác eléri, amit akar.

Dotcom az új szolgáltatásról szerényen annyit mondott, hogy az megváltoztatja a világot. Nemsokára kiderül, igazat beszélt-e.

Tovább:
Mozi helyett börtön – Mennyit kaphatsz a filmek letöltéséért?
Nem csak a felhasználóknak éri meg a torrentezés
A Tech rovat legfrissebb hírei

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.