Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amikor kezünkbe fogtuk a kínai gyártó óriás mobilját, nem vártunk túl sokat. Most viszont alig tudjuk letenni. Meglepetés, de az iocean X8 egy szinte tökéletes gigatelefon.

A nálunk szinte teljesen ismeretlen iocean egy kínai mobilgyártó cég, aki 2008-as megalakulása óta láthatóan mindent megtesz azért, hogy komoly vetélytársa legyen az ismert márkáknak. Mostani csúcstelefonjuk Android phablet kategóriában hódít, és meglepetésünkre annyira rendben van, hogy akár tényleg komoly alternatívája lehet bárminek, amit Európában ismerünk. Óriási és csodaszép kijelző, brutális hardver, hosszú üzemidő, dual SIM-képesség, és mindez elérhető áron. De nézzük meg ezt a kínai csodát egy kicsit közelebbről!

Kinézet

Ha nem vágyunk semmi másra, csak egy óriási mobilra, amelynek egyetlen pontja sincs lekerekítve, akkor ne is keressünk tovább. Az X8 olyan letisztult, amennyire csak letisztult lehet, bizonyos értelemben viszont ez egyáltalán nem gond, sőt, kicsit olyan, mint egy erősen felhízlalt Xperia-mobil, ami ugyebár kellően szép ahhoz, hogy bármikor büszkén csapjuk ki az asztalra. A fémszegély mutatós, egyedül talán csak annyi a probléma, hogy a hátlap pereme miatt egy kicsit kellemetlenebb a megszokottnál a fogása, de elég egy óra használat, és már ez sem fog érdekelni. A hátlap egyébként eléggé erősen ujjlenyomatgyűjtő darab, de most őszintén, számít ez még valakinek valamit a vásárlásnál?

Kijelző

Egy 5.7 colos kijelző sokmindenre elég. Jó rajta filmet nézni, jó rajta netezni, gyakorlatilag jó rajta bármit csinálni. De ahhoz az is kell, hogy az a kijelző remekül nézzen ki működés közben. Az X8 kijelzője valami csoda. Gyönyörű színek, tűéles felbontás (1920, minden csilli-villi, szóval szó nem érheti a ház elejét. Megmondjuk őszintén, erre nem számítottunk. Ebben az árkategóriában, egy viszonylag ismeretlen gyártótól érkező teló nem mutat túl nagy meglepetéseket, kicsit homályos a kijelző, nem túl vibrálóak a színek, de a bekapcsolás után máris leesik az ember álla, mert az iOcean csúcstelefonja bizony szinte megszólal, már ami a képminőséget illeti. Nem is kell mondanunk ezek után, hogy mennyire jó rajta megnézni mondjuk útközben egy filmet, akár full HD-ban. A Gorilla Glass 3 borítás pedig megakadályozza, hogy ezzel a kijelzővel bármi baj történjen, ha egy bohókás pillanatunkban például egy kulcscsomót dobunk be a zsebünkbe, hogy barátkozzanak egymással.

Hardver

Nyolc mag. A PC-nkben nincs ennyi többnyire. Ennek megfelelően nem igazán akadhat semmi ezen a monstrumon, minden akadásmentes, erőlködésnek nyoma sem tapasztalható az X8-on. Izzasztottuk játékkal, ő azonban állta a sarat. A 2GB rammal ellátott masina gyakorlatilag bármit elvisz a hátán, amivel megkínálják, és a hardvert elnézve ez még elég sokáig így is fog történni. A telefon Dual SIM-es, ez csak hab a tortán, ha esetleg SIM-kártya-halmozók lennénk, akkor már megint csak azt tudjuk mondani, hogy ebben a telefonban találtuk meg a számításunkat. A bluetooth-kapcsolódást szinte már természetesen NFC segíti, hozzáérintjük a telefonhoz eszközöket, és már használhatjuk is őket.

Kamera

14 megapixel vár minket szeretettel, ha fotózni szeretnénk. A képminőség átlagosnak mondható, talán kategóriájában azonban mégis egy fokkal jobb, mint amit elvártunk tőle, nappal, remek fényviszonyok között szépek a fotók, de éjszaka továbbra sem érdemes próbálkozni a telefonos képkészítéssel, hacsak nem szeretjük az alig látható műalkotásokat. Az első és a hátsó kamera is rendelkezik autófókusszal, ami örvendetes tény, azt pedig már mondani sem kell, hogy full HD-ban rögzít videót, szép színekkel, pofás minőségben.

Összegzés:

Meglepően jó ez a telefon, ami komoly meglepetés egy kínai gyártótól. A kijelző abszolúte felveszi a versenyt a legnagyobbakkal, kinézetében a Sony-fanatikusok találják meg a számításukat, dual SIM-képessége páratlan ebben a kategóriában, a hardvere brutális, így akadni sem fog. 32 GB beépített tárhelyét sajnos nem lehet bővíteni, de annyi baj legyen. Akkor mi a bibi? Semmi. Ez egy remek gigatelefon, 5.7 colos kijelzővel nem találsz jobbat, és 100.000-ért hozzá lehet jutni kártyafüggetlenül (keresd a Ping Digitalnál). Majdhogynem kötelező vétel azoknak, akik szeretik a nagy kijelzőt, a gyorsaságot, és nem akarnak egy vagyont költeni egy mobilra. Áldásunkat adjuk rá! Egyetlen probléma akad csak: ha a gyári beállításokat visszaállítjuk, akkor lehet, hogy nem az automatikus kínai nyelvet részesítenénk előnyben. Mindegy. Megoldottuk.

Karácsonyi akció

Hoppá! Egyes táblagépek mellé most ajándék bluetooth hangszórót, a mobiltelefonok mellé pedig nagy teljesítményű külső akkumulátort adnak a srácok ajándékba, hogy sose merülj le. Nézz körül az akciós ajánlatok között! (x)


(Fotó: Donkó Péter)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.