Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mi lesz idén a karácsonyfa alatt? Az Apple, a Microsoft és a Google már tudja, hamarosan pedig veled is megosztják. Egy biztos: hardcore gamereknek Chromebook biztos nem.

Láthatáron az iPad mini?

Órákig tartó várakozás, tömött sorok és kimagasló egy négyzetméterre jutó Apple-termékszám. Ismerős? Ha nem, akkor te még biztos nem álltál sorban egy-egy hőn áhított almás kütyüért. Minden jel arra mutat, a rajongók idén harmadszorra is magukhoz vehetik a horgászszéket és a hálózsákot, ugyanis az Apple október 23-ára összehívta a sajtót a legújabb termékének (termékeinek) bejelentésére. Hogy mi is lesz a titokzatos új eszköz, még senki sem tudja pontosan megmondani, úgy tűnik, hogy aki az iPad minire tippel, nem tévedhet sokat.

A Kindle Fire-rel és a Nexus 7-tel kezdődött az iPadnél számottevően kisebb táblagépek tömeges elterjedése, csak idő kérdése volt, hogy az Apple mikor tör be erre a területre is. Az elemzők várakozása szerint a kisebb tablet képernyőmérete valahol hét és nyolc col között lesz, szemben az iPad 9,7 colos átmérőjével.

Amennyiben lehet hinni a pletykáknak, elképzelhető, hogy a felbontásbajnok 15 colos Retina Macbook Pro kistestvérét is bejelentik 23-án. A 13 colos gép várhatóan 2560x1600-as felbontású lesz, ami ugyan kisebb a 15 colosénál, azonban így is elképesztő képpontsűrűséggel bír. Hogy valójában miért is fognak sorban állni a tömegek? Hamarosan kiderül.

Óriási érdeklődés a Surface iránt

A Microsoft a Surface-tabletek nyári bejelentésekor megmutatta, ha akar, akkor ő is tud teljes titokban olyan hardvert összerakni, ami képes lázba hozni az embereket. Az akkori kommunikáció szerint a Microsoft azért fogott bele saját hardver gyártásába, hogy kicsit felrázza a partnereit, valamint hogy igazán csábító vasat rakjon az új operációs rendszere, a Windows 8 alá.

A Windows 8 október 26-i startjakor a két Surface-verzió közül egyelőre csak az NVIDIA Tegra 3-ra építkező, Windows RT-vel (táblagépekre szánt, leegyszerűsített és csökkentett funkcionalitású Windows 8) érkező olcsóbb modell lesz elérhető, míg az ultrabookokkal versengő drágább, inteles modellre (teljes értékű Windows 8-cal) még hónapokat kell várni.

Az érdeklődés akkora a Microsoft első tabletje iránt, hogy az előrendelések megnyitása után hamarosan kifogytak a készletből, és csak kitolt határidővel tudják teljesíteni a további rendeléseket.

A redmondi cég az Apple-höz és a Google-höz képest késve lépett be a táblagépek piacára, nehéz lesz ledolgoznia a másik két vállalat előnyét. Mindenesetre mi, fogyasztók csak jól jöhetünk ki abból, hogy a piac még egy szereplővel bővült. Ideje volt.

A Microsoft alkalmazottai a Windows 8 és a Surface startja után sem pihenhetnek, ugyanis három nappal utána, október 29-én rántják le a leplet a legújabb okostelefon-operációs rendszerükről, a Windows Phone 8-ról. Eddigi információink szerint novemberben lesznek elérhetőek a WP8-as telefonok, kettő-kettő a Nokiától és a HTC-től, és egy a Samsungtól.

Akkor már a Google is…

A keresőóriás sem szeretne kimaradni a bemutatóhullámból: október 29-ére, azaz a Microsoft WP8-as eseményével azonos napra tűzte ki a legújabb bejelentésének időpontját. Talán a Google esetében tudjuk a legkevésbé, mit szeretnének bemutatni nekünk, egyes vélemények szerint a Google Now személyi asszisztenssel és/vagy az LG által gyártott következő Nexus mobiltelefonnal lesz kapcsolatos az esemény.

Jól néz ki, de keveset tud

A Google szépen csendben fejlesztgeti a saját operációs rendszerét, a Chrome OS-t, amelynek legújabb verziójával érkezik a frissen bejelentett Samsung Chromebook. Félreértés ne essék, egyik cég sem akarja megváltani a világot ezzel az igazán költségtakarékos párosítással: a Chromebook azok számára készült, akik a laptopjukat böngészésen, e-mailezésen és facebookozáson kívül nem igazán használják többre.

A 10,6 colos kijelzővel érkező gép külsejére nem lehet panasz, azonban a szemfülesek itt-ott felfedeznek más márkára hajazó elemeket. Elsődleges számítógépnek semmiképpen sem ajánlott a Chromebook, igazán a netbookokkal képes versenybe szállni: a gép funkcionalitása rendkívül limitált, azonban van olyan réteg, akinek tökéletesen megfelel a tudása, főleg, ha ilyen jó külsőben tálalják azt.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A techrovathoz
A videojáték-alien toplistához

(Forrás: The Verge, Engadget)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.