Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bezárt a bánya és száz kilométeres körzetben nincs más munka? Elfogyott az utolsó csepp ivóvíz? Túl messze van Disneyland? A guruló városban ezek a problémák nem léteznek többé.

A hihetetlen ötlet még a '60-as években pattant ki egy Ron Herron nevű brit építész fejéből, de a projekt annyi problémát vetett fel az energiaellátástól kezdve a társadalmi problémákon keresztül a műszaki háttérig, hogy öt évtizedbe telt, mire valaki egy ténylegesen működőképes koncepcióval állt elő.

A befutó a spanyol Manuel Dominguez lett, aki a lakóházakon kívül ipari parkot, erőművet, repülőteret és szórakoztatóipari egységeket is tervezett a mozgó városba, és amint a részletes műszaki rajzokon is látszik, a tervei elméletben működőképesek lennének. Az már más kérdés, lesz-e valaki, aki meg is valósítja a nagyszabású ötletet.

Bár a guruló városnak elméletileg nagyon is lenne létjogosultsága (elég csak a bányabezárások után elnéptelenedett amerikai városokra, vagy a kiszáradt tavak mellett terpeszkedő, mára már üresen kongó településekre gondolni), nekünk valahogy mégis az az érzésünk, hogy ha a grandiózus terv valaha is megvalósul, akkor leginkább az Egyesült Arab Emírségekben, valahol Dubaj és Abu-Dzabi között kell majd keresgélnünk ezt a nem mindennapi látványosságot. Vagyis a városnak is beillő luxusjachtokhoz hasonlóan minden bizonnyal ez is a leggazdagabbak játékszere lesz majd.

(Forrás: Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.