Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miközben a gamer-társadalom lélegzetvisszafojtva figyeli a Sony és a Microsoft nextgen konzoljairól szóló pletykákat, egyre többen vannak, akik szerint a forradalmat nem a tradicionális gyártók, hanem az Apple háza táján kell keresgélni. A Player szerint minden jel arra mutat, hogy az almás cég valóban ki akarja tűzni zászlaját a játékipar foteles-tévés szegmensében is, sőt, az invázió már meg is kezdődött.

Jövendölések

Lassan nem tudsz megnézni egy filmet úgy, hogy ne másszon az arcodba az almás logo, nem tudsz úgy elmetrózni a Deáktól a Nyugatiig, hogy ne villanna legalább öt iPhone és természetesen minden második nyereményjáték is valamilyen Apple terméket kínál a szerencsés nyertesnek. Mindeközben Angry Birds plüssfigurák támadják be a gyerekszobákat és szülők nyomnak alig kétéves gyermeküknek a kezébe iPadet, hogy azzal foglalja le magát. A játék és az iCuccok már régóta nem idegen fogalmak egymásnak. Ezt ismerte el 2011 augusztusában a Microsoft egyik legnagyobb becsben tartott fejlesztő-stúdiójának, az Epic Games-nek az elnöke, Mike Capps, amikor egy interjúban az egyik kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg a Nintendo következő asztali gépe, a WiiU jelenti a legkisebb fenyegetést a Microsoft nextgen nagygépére nézve. Az interjúban Capps elmondta, hogy a nagykonzolok számára az igazi veszélyt azok a tabletek és mobileszközök jelentik, melyek a technikai fejlődéssel hamarosan képesek lesznek HD képmegjelenítő eszközökre vezeték nélkül kitenni olyan játékokat, melyek grafikai szempontból lazán verni fogják a jelenlegi Xbox360 teljesítményét. Az interjúban az Epic-fejes egyértelműen utalt az iPad 2-re, mint a fejlődés – számukra – legfenyegetőbb irányára. Nemrég aztán az egyik legmegbízhatóbbnak kikiáltott elemző, Michael Pachter jelentette ki, hogy szerinte több mint valószínű, hogy az Apple valamilyen játékkonzol piacra dobását tervezi.

Pletykák

Bár az Apple hivatalosan még nem jelentett be konkrétumokat ezzel kapcsolatban, már jó ideje tényként kezeli a sajtó, hogy a cég hamarosan meg fog jelenni egy HD képmegjelenítővel. Ezt nem csak a Foxconn és Sharp cégekkel kötött megállapodások valószínűsítik, de például legutóbb egy brit tévécsatorna figyelmeztette az Apple-t, hogy ők már régóta használják az ITV nevet. Nem sokkal később állítólagos bennfentes infókra hivatkozva több internetes oldal is beszámolt arról, hogy a csatorna megnyugodhat, hiszen az almás HD TV neve nem iTV, hanem iPanel lesz. A Cult of Mac’s portál gyorsan hozzátette, hogy a TV-be olyan komoly hardware-t épít a cég, mely lehetővé teszi majd a készüléket elképesztő látványvilágú játékok lejátszására is, ráadásul az Xbox Kinect nevű mozgásérzékelős eszközéhez hasonló technikát is integrálnak a vasba. Magyarul: az Apple játékkonzolt épít a TV-jébe. A hirtelen felpattanó szaksajtót tovább tüzelte a hír, hogy nemrég Tim Cookot, az Apple atyaúristenét a nagynevű játékfejlesztő-stúdió, a Valve londoni főhadiszállásán látták. A Valve nem csupán blockbustereket tett le az asztalra, de ő üzemelteti az egyik legnagyobb online disztribúciós felületet, a Steam-et, ahonnan a felhasználó pénzért tud játékokat letölteni, és korábbi pletykák tudni vélték hogy egy egydobozos játékgép-konfiguráció, a Steambox piacra dobásán fáradoznak, de ezt a cég vezetője egyelőre cáfolta. A látogatás céljáról senki nem tud konkrétumokat, de az, hogy Cook a játékipar egyik domináns tagjával tárgyal, enyhén szólva is árulkodó.

Jelek

A rideg valóság, hogy az az Apple felhasználó, aki játszani szeretne a tévéjén (ami ugyebár a konzolozás lényege), ezt akár már ma is megteheti. Az iPad 2, pláne a Dö Nyú iPad,  vagyis a hármas, olyan jelentős grafikai teljesítményre képes, mely átlépve a tablet kisebb képátlóját, egy tévén is HD minőségben pompázik, és akár a jelenlegi generáció grafikailag gyengébb játékaival is felveszi a versenyt. Hogy ez kábelek mellőzésével is lehetségessé váljon, a cég piacra dobta az Apple TV-t, mely az egyéb Apple eszközökről érkező képet és hangot képes a tévén megjeleníteni. Mivel a márkateremtésben a cég nagyon erős, ezért ezt az egyébként nem új keletű funkciót el is nevezte AirPlay-nek. Biztosak vagyunk benne, hogy az (nevezzük így) iPanelbe az AirPlay már alapból be lesz építve, így amennyiben a játékhoz szükséges hardware nem is kerül be a képmegjelenítőbe, minden lehetőségét megteremtik annak, hogy a kifejezetten játékra szánt jövőbeli készülékek számára ne jelentsen gondot a tévével való kommunikáció. A vérbeli játékosok ezen a ponton szokták megjegyezni, hogy ez mind nagyon szép, de ergonomikus, vagyis az emberi kézre szabott kontroller hiányában az egész kudarcra van ítélve, hiszen lehet egy telefon vagy egy tablet formatervezése akármilyen szimpatikus, ha fél óra után szétvágja a kezed. Nos, a helyzet az, hogy már most is kaphatóak utángyártott kontrollerek iPadhez és iPhone-hoz is (például az iControlPad nevű ketyere) és néhány hónapja egyes portálok már azt is tudni vélik, hogy az Apple saját kontroller kiadását tervezi. Van még kérdés?

Az eredmény

Még a legfanatikusabb játékosok is kénytelenek elismerni, hogy a játékipar az utóbbi években erőteljesen elmozdult a casual-gaming felé, vagyis egyre népszerűbbek a rövidtávú, intenzív szórakozást biztosító játékok. A fiatal gamerek egyre kevésbé szeretnek statisztikákat elemezgetni, sok-sok játékórát beleölni egyetlen programba. Mára jóval kedveltebbek azok a produktumok, ahol a sikerélmény instant, a játékélmény pedig rövid, de nagy dózisokban érkezik. Úgy tűnik, hogy az Apple ezt a trendet mindenképpen képes lesz meglovagolni. Vagy a tipikusan mindennapi használatra szánt eszközöket küldi be a nappalinkba, vagy piacra dob egy olyan hardware-t (talán egy képmegjelenítőbe építve), mely akár a hardcore-gamerek igényeit is ki tudja szolgálni. Az úgynevezett halo-effektus mindesetre az almás cég mellett dolgozik. Kutatások bizonyították ugyanis, hogy a jelenlegi Apple-felhasználók új készülék vásárlásánál is hajlamosak preferálni a cég kínálatát. Amikor tehát Tim Cook cége partra száll a konzolpiac jelenleg három nagyvállalat által uralt kontinensén, akkor a tradicionális gyártóknak tényleg fel kell kötniük a gatyát. A jövőbeli konzolháború kimenetele korántsem biztos, hiszen mind a Sony-nál, a Microsoftnál és a Nintendo-nál is évtizedes tapasztalatok dolgoznak, de egy jóslatra azért vállalkoznánk: A versenyhelyzet igazi győztesei egészen biztosan a játékosok lesznek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.