Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Forradalmi áttörést hozhat egy angol iparművészeti hallgató találmánya, aki olyan mesterséges levelet fejlesztett ki, amely a növényekhez hasonlóan fotoszintézissel képes szén-dioxidból oxigént előállítani.

Julian Melchiorri algákból vonta ki a fotoszintézisért felelős kloroplasztisz sejtszervecskéket, majd azokat egy selyemanyagba szőtte  az így létrehozott mesterséges levél állítólag hatékonyabb, mint az igazi növények, ezen kívül számos más előnye is van: egy felhőkarcolót például bajosan lehetne teleültetni valódi fákkal.

A szintetikus levél az űrutazásban is áttörést hozhatna, hiszen a súlytalanság állapotában valódi növényeket termeszteni borzasztóan bonyolult dolog, a mesterséges levél viszont könnyedén biztosíthatná a legénység oxigénellátását a hosszabb utazások alatt.

A NASA helyében azért egyelőre nem alapoznánk erre a 2030-as évek közepére tervezett Mars-expedíciót, ugyanis az Arizonai Állami Egyetem egyik kutatója szerint az ötlet a jelenlegi formájában nem igazán életképes, a levélben található kloroplasztiszok ugyanis megfelelő fehérje-utánpótlás híján csak órákig, legfeljebb napokig tudnak életben maradni.

Mondjuk a Marson ettől függetlenül is lesz levegő, mire az első asztronauták megérkeznek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.