A Fraunhofer kutatói elég komoly dolgokkal pepecselnek az Intézet falai között. Most egy olyan technológiát fejlesztettek, amivel akadásmentesen játszhatjuk le az online videókat negyedik generációs mobilhálózatokon keresztül.

A Fraunhofer Intézet igen komolyan benne van a különféle hang- és videó anyagok körüli fejlesztésekben. Csak érdekességként említjük meg, hogy a teljesen jelentéktelen és ismeretlen MP3 hangformátum kifejlesztésében is vastagon benne voltak és a világ első MP3 formátumú zeneszáma Suzanne Vega Tom’s Diner című felvétele volt. A rövid intermezzo után pedig térjünk át a jelenre.

Ma már nem ördögtől való dolog nagyfelbontású videókat nézni menet közben a buszon, persze ehhez nem feltétlenül baj (sőt!), ha jelenlegi és ugyan kevés helyen elérhető legfejlettebb, 4G hálózatokat használjuk erre a feladatra. Azonban hiába a reklámokból ismert hipersebesség, ha sokan csatlakoznak egy-egy adótoronyra egy időben az bizony nincs jótékony hatással videó fogyasztási szokásainkra. A kutatóintézet legújabb fejlesztése a DASH (dynamic adaptive streaming over HTTP), mely lehetővé teszi, hogy a hálózat terhelésétől függően váltogassa a videó minőségét észrevétlenül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha sokan vagyunk egy cellában (egy adott GSM antenna által lefedett területen) és lassul a letöltési sebességünk, akkor a DASH automatikusan és akadás nélkül vált az adott videó gyengébb felbontású verziójára és természetesen amint felszabadul a net, vagy átérünk egy kevéssé zsúfolt cellába, észrevétlenül vált vissza a nagyfelbontású verzióra. A Fraunhofer az idei Mobile World Congress-en mutatja be a nagyközönségnek a DASHT, így remélhetőleg még idén mi is élvezhetjük a fejlesztés gyümölcsét.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon